Latem bywa tak, że piękna pogoda zniechęca do spędzania wolnego czasu w kuchni. W takich wypadkach najlepiej sprawdzają się naprawdę szybkie przepisy.
Ostatnio zorientowałam się, że przygotowując ciasto na pierogi (z mąki, wody, oliwy i soli), część można wykorzystać na przygotowanie płaskich chlebków z patelni.
W podobny sposób robi się ormiańskie chlebki lawasz, czy popularne w kuchni meksykańskiej tortille.
Takie chlebki można zapakować na piknik i wypełniać ulubionymi składnikami np. grillowanym mięsem i sałatką.
U nas w domu się piekło takie małe placuszki na starej kuchence opalanej drewnem z ciasta do pierogów i był to nasz przysmak dzieciństwa. 😋😋😋
Przepis napewno wypróbuję, prostota się sama broni, pozdrawiam serdecznie 🤗
W wielu krajach świata robiło się i robi podobne wypieki jako szybkie i tani sposób na pieczywo. Wszystkie mają swój urok. Nasze polskie to najczęściej podpłomyki lub proziaki – na sodzie.
Czy mogę zrobic z mąki orkiszowej.
Z mąki orkiszowej jasnej tak 🙂
Pierwszy raz słyszałam słowo lawasz i mnie zaciekawiło co to jest.Czasami brakuje pieczywa. Wiem , ze oryginalny lawasz na pewno jest pyszny. Ale ja wypróbuje ten przepis robiąc pierogi bo ja do nich właśnie tj. do ciasta dodaje masło.
na zwykłej mące nie wyjda ? musi byc typ 550 ?
typ 550 określany jest u wielu producentów jako mąka uniwersalna. Myślę, że to jest jak najbardziej zwykła mąka 🙂
ja robie je wlasnie zamiast chleba dla rodzinki bo o tej porze juz mi sie nie chce tyle czasu na niego czekac.dodalem otreby pszenne do ciasta.zobaczymy jak wyjda.pozdrawiam
Świetne, wychodzą bardzo smakowite 🙂
Polecam dodać również do przepisy łyżkę śmietany bądź jogurtu 🙂
czy na pewno wyrosną bez drożdży?
To są podpłomyki, więc ciasto tutaj tylko odpoczywa. Nie muszą rosnąć 🙂
U mnie trzeba ciut wiecej mąki. Ale wyszlo idealnie… Z kurczakiem rukolą itp itd genialne.
Właśnie jestem na etapie wyrastania ciasta 🙂
Trzymam kciuki
ciasto nie wyrasta
Przepis rewelacja!!! Oszalałam na punkcie tych chlebków. Bardzo dziękuję 🙂
Cieszę się 🙂
Dziękuję:) Nie wiem, czy wyszedł mi prawdziwy lawasz, bo z rozpędu wrzuciłam garść otrąb, ale było pyszne:)
Najważniejsze, że smaczne 🙂
Fajnie wyszło, ciekawe czy ta sie tak zrobić aby w środku był pusty? widzialem tak gdzies w restauracji
W takim wypadku kładziemy chleby na rozgrzaną kratkę kuchenki gazowej, czyli musi mieć kontakt z ogniem, jest większa szansa, że urośnie tak by mieć w środku dziurę 🙂
to na pewno była pita
Super przepis. Dziękuję!
Krzystałam z tego przepisu i wyszło mi bardzo pyszne
Bardzo lubie gotowaci ale tega nigdy nie robołam
Dzięki temu przepisowi zrobiłam bardzo dobry posiłek
Polecam go wszystkim co to chcą zrobić
Ten przepis jest barszo dobry
Robiłam i wiem i to sama dzienki przepisowi
Polecam go wszystkim
Pani Anna poczytała wikipedie, ale nigdy nie widziała jak się robi lawasz. Przepis jest ok.
Nie każdy Włoch ma w domu piec do pizzy, nie każdy Ormianin piec do wypieku lawaszy, tradycja tradycją ale nie żyjemy w średniowieczu, brawo Pani Tosiu przepis jest ok!
Bardzo fajne chlebki – proste w przygotowaniu i usmażeniu oraz smaczne. Taki inny dodatek do posiłku, polecam!
O rany !! Ormiański lawasz to zupełnie coś innego…i na pewno nie robi się go na patelni tylko specjalnych piecach, gdzie duże placki przykleja się pionowo do ścian !!! Cóż za wprowadzanie ludzi w błąd !!!
To jest interpretacja, nie napisałam, że to oryginalny przepis, więc nie rozumiem skąd oburzenie. Polskie pierogi przygotowuje się na wiele sposobów, podobnie jak lawasz, zależnie od regionu, a to mój punk widzenia. W szybkich warunkach domowych żeliwna patelnia sprawdza się świetnie i wychodzą z tego godne polecenia podpłomyki, inspirowane ormiańskimi.
Pozdrawiam.
Ja robiłam tak jak w przepisie i też są pyszne wiadomo w piecu lepsze, ale na patelni w warunkach domowych są też super !
Super!
Pani Tosiu proszę się nie przejmować tym nieprzyjemnym komentarzem. Ja jeszcze nie próbowałam robić tego chlebka. Napewno go zrobię i wierzę w te pozytywne komentarze.
Dziękuję 🙂
W Egipskich domach takie chlebki robi się właśnie na patelni . Ormianie napewno tez nie zawsze biegają po piecach kupować chlebki. No chyba ze pani Anna powiedziała inaczej, ona wszystko o wszystkim wie najlepiej !
Dokładnie – ormiański lawasz to niebo w gębie … szukam pomysłu na zbliżony przepis z piekarnika – może w garnku chlebowym upiec?
Można spróbować z rozgrzanym garnkiem lub patelnią żeliwną 🙂
to że w gruzji i armeni pieką w specjalnych piecach to tak ma być, a tutaj u nas w dobie wirusa nie może ktoś iść do sklepu a ma mąkę to może upiec na patelni a moja babcia jak byłam mała to piekła na płycie zwykłego pieca i jak robiła ciasto na kopytka to też piekła dla mnie na piecu placki i co świat się wali że ja teraz wnuczkom piekę na patelni żeby widziały jak to smakuje i żeby nie umarły z głodu mając makę w domu i patelnie mają 10 lat i umieją gotować