Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i nagrzewamy patelnię żeliwną przez 30 minut. Jeśli używamy keksówki pomijamy ten etap.
mieszanie składników
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy proszek do pieczenia sól. Jajka łączymy z kefirem i oliwą. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy ciasto.
przygotowywanie wierzchu
przygotowywanie wierzchu
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rozgrzanej patelni żeliwnej lub wykładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy świeżymy ziarenkami kukurydzy i plasterkami papryczki chilli.
pieczenie
pieczenie
4. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut lub do momentu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 30 min
Czas wyrastania: 0 min
Czas wypieku: 25 min