Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, a następnie studzimy. Mieszamy z mlekiem, które wlewamy do rozbełtanych jajek. Mąki przesiewamy do misy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy ze sobą chwilę ciasto, jedynie do połączenia składników. Pod koniec mieszania dodajemy świeżo starty imbir. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy odrobiną ciasta. Wykładamy do formy ciasto na chlebek, wyrównujemy wierzch wilgotną dłonią lub łyżką.
pieczenie
pieczenie
2. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wbijamy patyczek i sprawdzamy, czy jest suchy. Jeśli tak, to wyciągamy chleb z piekarnika. W przypadku kiedy patyczek jest oblepiony ciastem, dopiekamy go jeszcze kilka minut. Upieczony, lekko zarumieniony chlebek wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 35 min
Czas wyrastania: 5 min
Czas wypieku: 30 min