Przepis

przygotowywanie składników
30 min
przygotowywanie składników
1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i nagrzewamy patelnię żeliwną przez 30 minut. Jeśli używamy keksówki pomijamy ten etap.
mieszanie składników
3 min
mieszanie składników
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy proszek do pieczenia sól. Jajka łączymy z kefirem i oliwą. Wlewamy mokre składniki do suchych i dokładnie mieszamy ciasto.
przygotowywanie wierzchu
1 min
przygotowywanie wierzchu
3. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rozgrzanej patelni żeliwnej lub wykładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy, dekorujemy świeżymy ziarenkami kukurydzy i plasterkami papryczki chilli.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Chlebek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 25 minut lub do momentu \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"suchego patyczka\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\".
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Ela 16 sierpnia 2019 o 09:30

    Czy musza być na gorze ziarna kukurydzy ? Jak tak czy ma być surowa i czy musi być papryczka chili

    • Tosia 21 sierpnia 2019 o 11:55

      Z dodatków można śmiało zrezygnować, albo zmienić ja na inne, ciasto się przecież nie zmienia, a to ono jest najważniejsze 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej