Chlebek cukiniowy to prawdziwie wakacyjny przepis!
Nie tylko dlatego, że jego głównym składnikiem nadającym charakterystycznego smaku jest młoda, letnia cukinia. Ale także dlatego, że wykonanie tego chlebka jest banalnie proste. Idealnie wpisuje się w schemat wakacyjnego, leniwego gotowania.
Wystarczy bowiem godzina, by upiec chleb cukiniowy i kilka akcesoriów kuchennych. Chlebek nie jest drożdżowy, bo drożdże zastępuje soda oczyszczona (lub proszek do pieczenia), która sprawia, że rośnie podczas pieczenia.
Dzięki temu robi się go szybko i nie trzeba go wyrabiać przez 10 minut ręcznie lub mikserem. Wystarczy tarka na cukinię, miska, łyżka i foremka.
Naprawdę warto spróbować, bo chlebek cukiniowy nie wymaga wiele wysiłku, a jest lekki i pyszny 🙂
Czyżby tylko mi ten przepis nie wyszedł? Prawie dwie szklanki mąki to strasznie dużo, łyżeczka sody na jedną keksówkę też. Podzieliłam ciasto na dwie porcje i do każdej dałam inne dodatki – do jednej za radą Grażyny tymianek, czosnek i prażony słonecznik, do drugiej sery feta i grana padano. Chlebek nie tylko wyszedł zły – on był kompletnie niejadalny, wylądował w śmietniku, a nie mam w zwyczaju wyrzucać jedzenia.
Na innej stronie znalazłam nieco zmodyfikowany przepis – tylko szklanka mąki, dodatkowe jajko i 100ml mleka, a zamiast sody proszek do pieczenia. Dodatki dałam te same, wyszło genialnie, zwłaszcza wersja z serami.
Droga Anno, bardzo mi przykro, że nie udało się uratować chleba. Istotnie ma on dość zwartą konsystencję więc jeśli wolisz delikatniejsze wypieki, warto zmniejszyć ilość mąki na własną rękę, szczególnie jeśli planujemy wzbogacić przepis o dodatki. Będę wdzięczna za podpowiedź, co nie odpowiadało Ci w przepisie. W niedługim czasie będę brała na warsztat ten chlebek i chętnie wezmę Twoje sugestie pod uwagę.
Pozdrawiam serdecznie, Małgosia.
To chyba była przede wszystkim kwestia sody. Do tej pory nie przeszkadzała mi w wypiekach, ale tu była bardzo mocno wyczuwalna.
Mam pewne przypuszczenia, będę sprawdzać ten przepis. Jeśli chlebek nie wyrósł odpowiednio lub powstało coś na kształt zakalca to rzeczywiście soda mogła być drażniąca bo zamiast spulchnić ciasto i się „ulotnić” została w środku.
Zrobiłam z mąki gryczanej, wyszło super 😋
Czy mąkę pszenną można zastąpić maka np kukurydziana albo ryżowa chodzi o to żeby był bezglutenowy?
Nie bardzo, raczej wyjdzie z tego gniot, ale polecam inne bezglutenowe przepisy z bloga: https://smakowitychleb.pl/przepisy/kategorie/bezglutenowe/dowolny/dowolny/dowolny/
Czy w tym przepisie nie brakuje jakiegos plynu, np mleka? Ciasto wyszlo tak geste ze nie dalo sie wymieszac, dodalam kolejne jajko i nie wiem, co z tego wyjdzie ?
Wszystko jest ok, już dużo osób go piekło i chlebek wychodził. Ciasto jest specyficzne, bo to „chlebek”, keks, a nie jak na prawdziwy chleb.
Udało się? 🙂
Zrobiłam & Ja! Wyszło rewelacyjnie & mega smacznie…. troche zamieniłam, ale ja juz tak mam. Użyłam maki orkiszowej, zamiast cukru dodalam łyżkę miodu & garść orzechów….. Dziekuje za świetny pomysł na wykorzystanie cukinii….
Super!
Dzień dobry,
a czy cukier jest konieczny? Staram się go unikać 🙂
Pozdrawiam,
Sylwia
Dzień dobry,
Można pominąć!
Chlebek rewelacyjny;) przepis zmodyfikowałam do swoich potrzeb, maka ryżowa i ziemniaczana(bez glutenu) i nie dałam cukru tylko „kapkę” miodu. Rewelka dla bezglutenowców!!
Wiele razy już piekłam z tego przepisu, zawsze w wersji zasugerowanej przez Grażynę (czosnek, zioła, słonecznik) i w formie na mufinki, dzisiaj dodałam ogromny pąk szczypiorku, więc będzie jeszcze bardziej zielono. 🙂 Przeglądając przepisy na chleb z burakami przyszło mi do głowy, żeby zastąpić cukinię burakami…. z taką ilością kolor byłby piorunujący! Muszę spróbować następnym razem, dam znać, jak wyszło.
Czy taki chleb można zamrozić? Czy w ogóle chlebki własnej roboty można mrozić ? 🙂
Tak, można 🙂 Ja chleby kroję na kromki i wtedy zamrażam!
Dziękuję za przepis. Chlebek robiłam pierwszy raz w nowym piekarniku elektrycznym (grzanie góra dół). Wyszedł piękny, dopieczony, wyrośnięty. Smak rewelacyjny. Dodałam tylko trochę większą ilość składników, bo miałam więcej cukinii. Zamiast sody dałam proszek do pieczenia. A cukier dałam trzcinowy brązowy. I mąki też nie miałam pszennej typ 650 ani 750, więc wymieszałam i dałam połowę mąki typ 450 (zwykłej, tortowej) i połowę mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000). Tyle kombinacji a i tak, że udał się pięknie ten chlebek.
witam 🙂 czy moge zastąpic oliwe stopionym masełkiem???
Dzień dobry 🙂
Tak, oliwę można śmiało zastąpić topionym masłem albo olejem roślinnym.
Z perspektywy czasu mogę też podpowiedzieć, że przepis ma już kilka lat i teraz chlebek upiekłabym trochę inaczej, mianowicie zmniejszyłabym ilość cukru przynajmniej o połowę. Można też go zastąpić cukrem trzcinowym, będzie zdrowiej 🙂
Pozdrawiam serdecznie.
tak, ja tez piekę bez tej ilosci cukru. Kiedy zrobiłam wg przepisu, to wyszlo ciasto – tak słodko bylo:)
Dzień dobry. W komentarzach kilka razy pojawia się cukier, ja nie widzę go w przepisie. .. ile powinno go być?
Przepis przerobiłam i zrezygnowałam z dodatku cukru, aby nie był taki słodki, dlatego teraz go w recepturze nie ma 🙂
Dzień dobry. W komentarzach kilka razy pojawia się cukier, ja nie widzę go w przepisie. .. ile powinno go być?
No niestety u mnie pudło….Zrobiłam jak przepis „kazał” i owszem, chlebek jest równie ładny jak na zdjęciu ale smak ma tragiczny – głównie czuć sodę. Cukinii nie czuć wcale. No i po 45 min miałam w środku błotko 🙁
Niektórym przeszkadza smak sody oczyszczonej, w takich wypadkach można ją zastąpić proszkiem do pieczenia.
Jeśli chodzi o zakalec, to już musiałabym wiedzieć co dokładnie się działo po kolei. Być może ciasto zostało włożone do nierozgrzanego piekarnika, albo składniki może nie zostały pomieszane dokładnie. Inna sprawa jest też taka, że piekarnik piekarnikowi nierówny, czasem trzeba zmodyfikować przepis na swoje potrzeby i skrócić czas pieczeni lub wydłużyć o kilka minut.
bardzo dziękuję za informację i przepis ! 🙂
zrobiłam chlebek, wyszedł cudny i pyszny .. następnym razem spróbuję, ale z proszkiem do pieczenia lub sodą, jest o niebo krócej, a chlebek będę na pewno piekła w przyszłości nie raz 😀
pozdrawiam serdecznie i bardzo dziękuję !!! 🙂
wygląda super, bardzo chciałabym zrobić taki chlebek, mam tylko małe pytanie czy zamiast sody można np. dodać drożdży? (suchych lub świeżych), jeśli tak w jakich proporcjach? 🙂
pozdrawiam
Witam.
Chlebek ten powstał z myślą o tym, aby nie był pieczony na drożdżach. W przypadku transformacji przepisu zmieni się praktycznie wszystko. Czas przygotowania, wygląd wypieku, a nawet jego smak.
Ale jeśli nadal Pani na tym zależy, to proponuję zrobić tak:
1. Zamiast sody, do wyrabianego ciasta dać łyżeczkę suszonych drożdży.
2. Dodać więcej mąki, przynajmniej o 100 gram.
3. Ciasto na chleb drożdżowy nie wystarczy wymieszać, trzeba je wyrobić, po kilku minutach wyrabiania ręcznego lub mikserem, należy je przełożyć do keksówki wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i zostawić na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
4. Po wyrośnięciu ciasta, upiec chleb w 200 stopniach przez 10 minut, następnie w 180 przez 30 minut.
Proszę dać znać, czy eksperyment wyszedł, jeśli się Pani zdecyduje. Pozdrawiam 🙂
Dobry:)
mój 3ci chleb w życiu… zrobiłem z pewną modyfikacją, użyłem mąki pełnoziarnistej orkiszowej, cukru trzcinowego i z oleju z pestek winogron. Musiałem piec dużo dłużej niż w przepisie.
Pycha, ale słodki bardziej jak ciasto niż chleb. Wcinam choć jeszcze nie wystygł:) mniam mniam.
Apropo, czy to prawda, że nie można jeść ciepłego chleba?
Witam.
Cieszę się, że chlebek wyszedł i smakował 🙂 Jeśli chodzi o czas pieczenia, to każdy piekarnik jest inny, mój zawsze dosyć szybko się nagrzewa.
Ciepłego chleba i ciasta nie należy jeść na gorąco, ponieważ wpływa to źle na trawienie, dlatego mówi się, że od ciepłego ciasta rozboli brzuch. Być może jest to tylko legenda 🙂
Pozdrawiam.
Przepraszam, pomyłka nie drożdży a cukru….
Witam
Piekłam go kilka razy ale dodałam tylko 5 dag drożdży bo dla mnie był za słodki, ale jest pyszny. Dzieki temu wykorzystałam cukinie która miałam na działce. Pozdrawiam
Chlebek jest pyszny i prosty do zrobienia i można go upiec w prodiżu 😉 wychodzi tez pyszny jeśli zamiast mąki pszennej damy żytnią
Świetny pomysł, można także pszenną chlebową zamienić na pełnoziarnistą, albo orkiszową. Wszelkie eksperymenty wskazane 🙂 Pozdrawiam.
Jest na pewno delikatny ale ja dodałabym jeszcze jakieś zioła np.tymianek,trochę zmiażdżonego czosnku i ziarna słonecznika albo dyni (wcześniej tostowane na patelni)
Oczywiście, można dodać różnego typu dodatki. Ja miałam ochotę na klasyczną wersję, szczególnie, że chlebek jest słodkawy, ale z ziołami na pewno wyszedłby pyszny 🙂