Przepis

przygotowywanie zaczynu
420 min
przygotowywanie zaczynu
1. Słoik z zakwasem wyciągamy z lodówki i zostawiamy na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g mąki orkiszowej. Mieszamy drewnianym patyczkiem i wlewamy letnią (lecz nie gorącą!) wodę. Słoik przykrywamy gazą (lub też nie) i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 7 godzin (np. na noc).
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Następnego dnia do misy wlewamy 150 g otrzymanego zakwasu żytnio-orkiszowego. Do zaczynu dodajemy mąki, otręby i sól. Wlewamy wodę i krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzchem wilgotnej od wody dłoni wyrównujemy wierzch. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 30 minut w 180 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej