Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do dużej misy. Dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas, sól, cukier. Wsypujemy również siemię lniane oraz bakalie (orzechy i pestki warto wcześniej podprażyć na suchej patelni). Suche składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy powoli wlewać letnią wodę, mieszając składniki ręką lub drewnianą łyżką. Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy połączyć składniki.
wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę o wymiarach 12x22 cm smarujemy tłuszczem (np. łyżką miękkiego masła) i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Formę przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na minimum 4 godziny (u mnie ciasto rosło 5).
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 30 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika, odwracamy ją dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wkładamy do piekarnika i dopiekamy jeszcze 10-15 minut. Stan chleba sprawdzamy wbijając patyczek w ciasto, jeśli będzie suchy - bochenek jest upieczony. Gotowy chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 9 godz 25 min
Czas wyrastania: 8 godz 40 min
Czas wypieku: 45 min