Dni są coraz krótsze i zimniejsze, poranne wstawanie jeszcze bardziej męczące niż zwykle. Łatwo się przeziębić, a mała ilość światła w ciągu dobry wpływa depresyjnie.

Jak polubić ponurą jesień?

Wystarczy zaprzyjaźnić się bliżej z jesiennymi składnikami, na które w tej chwili jest sezon. Ja zrobiłam tak dzisiaj podczas przygotowań do pieczenia chleba orzechowego.

Siekanie orzechów i wyrabianie ciasta mnie zrelaksowało, a zapach świeżo upieczonego orzechowego bochenka sprawił, że naprawdę doceniłam tę porę roku.

chleb orzechowychleb orzechowyorzechowy chlebek

Chleb orzechowy
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Składniki
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g orzechów (np. migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe)
  • łyżeczka drożdży instant (lub 15 g świeżych)
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 200 ml letniej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą. Dodajemy drożdże, cukier, sól oraz masło orzechowe.
  2. Orzechy siekamy dosyć grubo i wrzucamy do miski z suchymi składnikami.
  3. Powoli cienką strużką wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania ciasto będzie elastyczne.
  4. Formę keksówkę smarujemy odrobiną tłuszczu i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do środka, dociskamy z wierzchu i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Wkładamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.
  6. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy i studzimy na kuchennej kratce przed podaniem.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen