Przepis

przygotowywanie zaczynu
420 min
przygotowywanie zaczynu
1. Słoik z zakwasem wyciągamy z lodówki i zostawiamy na minimum 30 minut w temperaturze pokojowej. Następnie dodajemy 50 g mąki żytniej i 50 g mąki orkiszowej. Mieszamy drewnianym patyczkiem i wlewamy letnią (lecz nie gorącą!) wodę. Słoik przykrywamy gazą (lub też nie) i stawiamy w ciepłym miejscu na ok. 7 godzin (np. na noc).
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Następnego dnia do misy wlewamy 150 g otrzymanego zakwasu żytnio-orkiszowego. Do zaczynu dodajemy mąki, otręby i sól. Wlewamy wodę i krótko mieszamy, jedynie do połączenia składników.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę (12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzchem wilgotnej od wody dłoni wyrównujemy wierzch. Keksówkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin do wyrośnięcia.
pieczenie
50 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy metodą góra dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 30 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 4.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Łukasz 10 października 2020 o 23:29

    W przepisie do chleba dodajesz cukier, a w składnikach brak cukru? Dajemy go czy nie i jeśli tak to ile?
    Pozdrawiam

    • Tosia 12 października 2020 o 10:50

      To jest stary przepis z 2013 roku, przy przenoszeniu receptury na nowy portal widocznie wkradł się chochlik. W ulepszonej recepturze nie ma sensu dodawać cukru.

  • Bogdan 17 maja 2020 o 12:13
    Ocena:

    Super

  • Ewelina 28 stycznia 2020 o 23:04

    Witam,
    Mam pytanie odnośnie otrębów a mianowicie nie posiadam ich 😉 Czy mogę zamienić je na płatki? Czy nie ma sensu próbować modyfikować? Będę wdzięczna za odpowiedź 😊
    Pozdrawiam

  • Sławek 15 kwietnia 2015 o 10:21

    Zrobiłem nowy chleb i uwieczniłem te co wyszło na fotografii. Nie wiem czy można jakoś dodawać zdjęcia ale jak tak to chętnię się podzielę tym co wyszło wczorajszej nocy z mojego piekarnika. Pozdrawiam

    • Tosia 15 kwietnia 2015 o 13:57

      Na razie nie mamy w komentarzach opcji dodawania zdjęć, ale będzie nam miło jak zamieści Pan je na naszym facebookowym wallu 🙂
      Pozdrawiam!

  • Sławek 14 kwietnia 2015 o 07:38
    Ocena:

    Upiekłem chleb z Pani przepisu. Lekko zmodyfikowałem ilość mąki żytniej do orkiszowej. Chleb wyszedł naprawdę bardzo dobry. Miękisz chleba o strukturze sera z dziurami, smak przepyszny. Lekko wilgotny ale odpowiednio wypieczony, bez zakalca.Naprawdę polecam każdemu kto chce upiec dobry chleb na zakwasie.

    • Tosia 14 kwietnia 2015 o 11:04

      Bardzo się cieszę, że przepis przypasował i wyszedł z niego tak znakomity chleb.
      Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
      Ps. A może ma Pan zdjęcie wypieku? 🙂

      • Sławek 14 kwietnia 2015 o 15:10

        Z ostatniego wypieku została końcóweczką i nie wiem czy po powrocie z pracy coś jeszcze zostanie ,bo naprawdę znika w dość szybkim tempie. Na nowy chleb zaczyn już dojrzewa i zacznę wypiekać wieczorkiem. Jak tylko wypiekę nową porcję to postaram się pstryknąć fotkę 🙂 Pozdrawiam domorosłych piekarzy i pomysłodawczynię tak zacnego przepisu. 🙂

  • Julia 15 lutego 2015 o 18:32
    Ocena:

    Upiekłam go i jest pyszny. Wprawdzie musiałam troszkę zmienić proporcje, bo mąki żytniej znalazłam około 300g, orkiszową miałam typu 1100, do tego otręby owsiane, ale i tak wyszedł z tego świetny chlebek

    • Tosia 16 lutego 2015 o 10:18

      Super, przy modyfikacjach można czasem się natrudzić, aby otrzymać podobne ciasto, ale ciesze się, że ostatecznie chleb się udał 🙂

  • Anna 9 lutego 2015 o 14:55

    B.B dziękuję za szybką podpowiedź.Wasza strona b.mi się podoba bo ma fajne przepisy i jest b.przejrzysta.Dobrze się czyta i fajna wizualnie .Gratuluję i wszystkiego dobrego.

  • anna 6 lutego 2015 o 21:00

    Witam
    właśnie zaczęłam przygodę z pieczeniem chleba.B.lubię chlebki mieszane szczególnie z orkiszem.Zabrałam się do Twojego przepisu i padłam na etapie zakwas zaczyn.???
    Wyjęłam z lodówki zakwas orkiszowy dokarmiłam jak podałaś po 50g i woda i mam czekać 7 godz.I z tego zakwasu mam wziąść 4 łyżki do zaczynu +po 50g mąki orkiszowej i żytniej +woda.A zaczyn od razu do ciasta bez wyrastania
    I pkt.2 150 g zakwasu +cały zaczyn i ciasto???
    Sorry ale jestem początkująca i nie wszystko łapię.
    Wasze przepisy super będę piekła kolejne chlebki jedynie z tym przepisem mam kłopot z rozszyfrowaniem
    Pozdrawiam i proszę o wyjaśnienie.

    • Tosia 7 lutego 2015 o 19:07

      Dzień dobry.
      Już próbuję pomóc, więc najpierw wyciągamy uśpiony zakwas z lodówki i dokarmiamy go 50 g mąki żytniej typ 2000 + 50 g mąki orkiszowej typ 700 + 100-120 ml letniej wody. Po 7 godzinach mamy już aktywny zakwas, czyli zaczyn.
      Wtedy łączymy go z pozostałymi składnikami na ciasto właściwe (czyli z 400 g mąki żytniej razowej + 200 g mąki orkiszowej + 30 g otrębów + 400 ml letniej wody + sól). Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 5 godzin.
      Po tym czasie pieczemy, po 45 minutach mamy chleb 🙂
      Mam nadzieję, że teraz wszystko zrozumiałe. Pozdrawiam serdecznie.

  • kRYSTYNA 26 grudnia 2013 o 22:45

    Witam! Zostaje ok.100 g zaczynu pszenno-orkiszowego.Co z nim zrobić żeby nie zmarnować i wykorzystać do następnego wypieku?

    • Tosia 27 grudnia 2013 o 10:29

      Witam.
      Może Pani dodać więcej zaczynu do ciasta, nawet 200 g. To co zostanie można swobodnie włożyć w słoiku na kilka dni do lodówki, tak jak zakwas. Następnie dokarmić w ramach odświeżenia go.
      Pozdrawiam.

  • Ola 7 września 2013 o 10:33

    Witam! Czy upiecze się bez drożdży? Początkuję i nie mam pojęcia.

    • Tosia 7 września 2013 o 10:54

      Witam. Oczywiście, że upiecze się bez drożdży, przecież w przepisie ich nie ma, bo to receptura na chleb na zakwasie.
      Czy posiada Pani aktywny zakwas? 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej