Przepis

wyrabianie
2 min
wyrabianie
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, ziarenka maku i sól. Wlewamy letnią wodę i mieszamy krótko składniki jedynie do połączenia. Zajmie to ok. 1,5 minuty. Ciasto powinno być plastyczne.
formowanie
2 min
formowanie
2. Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą dłonią. Posypujemy z wierzchu makiem i przykrywamy ściereczką.
wyrastanie
270 min
wyrastanie
3. Zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu bez przeciągów.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarni rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego pieca, pieczemy 20 minut, następnie ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy w 200 stopniach przez kolejnych 20 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 4 ocen

Wasze komentarze

  • Bogusław 14 stycznia 2023 o 15:19
    Ocena:

    Nie za bardzo chce mi rosnąć mimo iż zakwas mam już 4 letni. Robię drugi raz i to samo. Rośnie o jakieś 20 procent. Robię jak w przepisie, jedynie mieszam hakiem w misie robota. Nie wiem co robię źle. Może powinienem dodać suszonych drożdzy

    • Małgosia 14 stycznia 2023 o 20:27

      Może trzeba wzmocnić zakwas? Jego długoletność nie musi oznaczać, że jest w pełni sił.
      Może chleb wymaga dłuższej fermentacji? Podane czasy są orientacyjne i bywa, że w praktyce należy je nieco skorygować.

  • Piotr 19 grudnia 2022 o 13:41
    Ocena:

    Super przepis bo gryka nie jest wyczuwalna. Nie dodawałem maku.

  • Jolanta 29 sierpnia 2022 o 15:29

    Czy można dać zakwas suszony?

    • Małgosia 30 sierpnia 2022 o 09:03

      Jeśli mówimy o zakwasie suszonym dostępnym w saszetkach, to niestety nie. Ten produkt to tylko smakowy dodatek do chlebów na bazie drożdży. Jeśli ma Pani na myśli suszony zakwas naturalny, to należy go najpierw namoczyć, i kilkukrotnie dokarmić, aby się wybudził i zaczął pracować. Czasem trwa to nawet kilka dni.

  • Marcin 14 października 2019 o 11:22
    Ocena:

    Nie mialem maku i dałem nasiona Chia, smakuje inaczej ale ciekawie

  • Ania 22 grudnia 2018 o 22:16

    To mój najulubieńszy chlebuś już od ponad roku! Raz w tygodniu pieke go i zamrazam w porcjach po 2 kromki bo tylko ja go jem w domu. Piekę chleby już ponad 10 lat. Głównie pelnoziarniste na zakwasie. Problemem ich jest to że są wilgotne i ciężko się je kroi. Mąka gryczana wchłania wilgoć dzięki czemu chleb lepiej się kroi. Uwielbiam!!! Dziękuję za ten przepis!

  • Ewa 19 października 2018 o 10:41

    Witam, czy można pominąć mak? Jestem ciekawa chleba ale niestety mam nietolerancję na mak.

  • Ania 24 marca 2018 o 10:23

    Droga Tosiu!
    Miałam się trzymać ściśle przepisu, jednak odkryłam, że jestem w posiadaniu tylko 1 szklanki mąki żytniej-typ 2000-tej samej, z której powstał zakwas (jest młodzikiem-ma dopiero 2 miesiące, ale siłę ma za dwóch), a chciałam robić zaraz, już.
    Zatem w przypływie zrywu twórczego postanowiłam zastąpić brakującą ilość mąki żytniej – gryczaną. Spodziewałam się totalnej klapy, bo mąka gryczana nie jest łatwym i wdzięcznym tworzywem.
    Chlebek powstał więc z 1 niepełnej szklanki mąki żytniej typ 2000, 3 niepełnych szklanek mąki gryczanej, 8-9 łyżek zakwasu żytniego, 5 łyżek maku i podanej w przepisie ilości wody.
    Celowo nie dodałam soli, bo nie używam jej od dłuższego już czasu.
    Ciasto zarobiłam około godziny 21ej, wiedząc, że będzie wyrastało dłużej aniżeli przepisowe 5 godzin, bo nie będę czekać do godziny 2 w nocy.
    Rósł aż 10 godzin, wyrósł bardzo, bardzo ładnie.
    O 7 rano wylądował w piekarniku.
    Piekłam go cały czas w jednakowej temperaturze 190C godzinę i 10 minut.
    Bałam się co zastanę po wyjęciu z piekarnika.
    Spryskałam wierzch chleba wodą i odstawiłam go na godzinę do ostygnięcia.
    Odczekałam godzinę, aż ostygnie i …
    Jestem oszołomiona-mimo, iż piekę chleby już długi czas-nigdy jeszcze nie udał mi się taki cudowny chleb: chrupiąca skórka (nie twarda), miąższ miękki, z widocznymi pęcherzykami powietrza, smak makowo-gryczany, pyszny chleb!
    Bardzo dziękuję za przepis, który- z racji nie posiadania odpowiedniej ilości składników-stał się dla mnie inspiracją do kombinowania.
    Chyba nie warto bać się modyfikacji.
    Trzeba zaufać intuicji.
    Jestem z siebie dumna!

    • Tosia 27 marca 2018 o 18:57

      Super! Jeśli upiekło się trochę chlebów i ma się już jakąś bazową wiedzę to można trochę eksperymentować, pewnie 🙂
      Udanych wypieków!

  • Marta 4 lutego 2018 o 20:18

    Czy mąka żytnia pełnoziarnista to mąka żytnia razowa typ 2000?

    • Tosia 4 lutego 2018 o 23:26

      Nie do końca, mąka razowa zmielona jest tylko raz, natomiast pełnoziarnista może być zmielona więcej razy i jej typ się przez to waha się, ale też jest gruba i różnica są niewielkie. Po prostu razowa ma odrobinę więcej otrębów, można ewentualnie je podmieniać, będą drobne różnice w wodze, razowa potrzebuje jej więcej.

  • Iwonka 12 stycznia 2018 o 18:52

    Nie lubię kaszy gryczanej, jednak skusiłam się na upieczenie tego chleba mając nadzieję, że nie będzie źle. Mam młody zakwas, użyłam mąkę chlebową żytnią pełnoziarnistą oraz gryczaną (mieliłam kaszę w młynku). Dodałam troszkę drożdży, a mimo to wolniutko rósł. Przedłużyłam czas do 6 godzin. Keksówka szklana o wymiarach 28×10,5 cm nie wypełniła się do samego brzegu. Dłużej nie chciałam czekać aby ciasto nie siadło. Po 40 minutach pieczenia patyk był trochę wilgotny, przedłużyłam czas pieczenia o około 10 minut.
    Górna powierzhnia chleba trochę popękała. Niestety czuję w nim zapach mąki gryczanej. Mak się sypie.

    • Tosia 14 stycznia 2018 o 18:47

      Mąka gryczana ma bardzo specyficzny smak, jeśli nie lubi się kaszy to wypieków gryczanych tym bardziej 🙂
      Zakwas widocznie jest jeszcze bardzo młodziutki i słaby skoro chleb nie wyrósł odpowiednio. Proszę cierpliwie dokarmiać.
      Popękanie chleba to naturalna sprawa przy mące gryczanej. Co do maku, można przycisnąć przed pieczeniem mocniej w ciasto, albo posmarować białkiem i wtedy posypać.

  • Julita 3 września 2017 o 17:08

    Czy tylko ja nie wiem ile tego maku dodać???

  • Moni 15 września 2016 o 08:55

    Witam,
    A jak bym chciała od razy zrobić 2 chlebki to wszystko podważam i zakwas też ?!

    • Tosia 15 września 2016 o 20:34

      Dzień dobry,
      Tak, w takim wypadku podwajamy proporcje, zakwasu też. Wybieramy większą formę lub dwie małe, wydłużamy także czas pieczenia 🙂

  • Magda 21 maja 2016 o 20:28
    Ocena:

    Zrobiłam dziś ten chleb i na dokładkę żytnio- orkiszowy z płatkami orkiszowym też z Twojego przepisu. Oba wyszły świetnie,na pewno będę zaglądać częściej po inspiracje. Po co szukać gdzieś jeszcze skoro tu jest wszystko czego mi potrzeba 🙂 pozdrawiam i życzę jescze wiecej inspiracji i pomysłów

  • Bożena 23 stycznia 2016 o 20:48

    Nastawiłam i czekam, co wyjdzie ?

  • Maja 2 listopada 2015 o 20:16

    Wygląda świetnie! Chciałam go ostatnio zrobić, ale zabrakło mi mąki gryczanej więc zrobiłam żytni z makiem i pachniał jak makowiec <3
    Chleb z suszonymi figami i makiem też brzmi fajnie, liczę na przepis!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej