Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i zagnieć rękami tworząc jednolitą masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o długości 20 cm włóż ciasto chlebowe. Przykryj materiałową szmatką i zostaw w ciepłym miejscy na noc (na co najmniej 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje z góry. Wystudź go dokładnie na wyjętej kratce od piekarnika.
Smakowita
Ocena czytelników: 3 z 1 ocen
Czas całkowity: 8 godz 30 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 30 min