Przepis

przygotowywanie zaczynu
60 min
przygotowywanie zaczynu
1. Składniki na zaczyn, czyli 80 g mąki żytniej zalewamy 120 ml gorącej wody i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
pierwsze wyrastanie
480 min
pierwsze wyrastanie
2. Zaparzoną mąkę żytnią typ 720 zalewamy 130 ml wody, dodajemy aktywny zakwas żytni i mieszamy do całkowitego połączenia. Odstawiamy pod przykryciem na około 8 godzin lub do wyrośnięcia. Gdy na powierzchni pojawią się pękające pęcherzyki powietrza, zaczyn jest gotowy do dalszego użycia.
Wyrabianie ciasta
10 min
Wyrabianie ciasta
3. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy pozostałą mąkę żytnią oraz sól. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto na chleb będzie lepkie i gęste – warto pomóc sobie zwilżając dłonie w zimnej wodzie. Gotowe ciasto na chleb przekładamy do natłuszczonej i oprószonej otrębami lub mąką keksówki.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
4. Formę z chlebem przykrywamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy na powierzchni ciasta pojawią się charakterystyczne pęknięcia, jak najszybciej wstawiamy chleb żytni do piekarnika.
pieczenie
50 min
pieczenie
5. Chleb żytni parzony na zakwasie pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 190 stopni C. Kroimy po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej na następny dzień.
Ocena czytelników: 4.5 z 4 ocen
Smakowita lekko solona
Smakowita lekko solona
Do pieczywa chrupkiego, do pełnoziarnistych chlebów na zakwasie, czy do delikatnych bułeczek? Smakowita lekko solona inspiruje smakiem wyselekcjonowanych ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej