Dziś kolejny przepis na chleb żytni na zakwasie, ale tym razem w trochę innej kombinacji. Do tej pory, na blogu pojawiły się już przepisy na :

chleb żytni 100% na zakwasie - na życzenie czytelniczki

chleb żytni na zakwasie z miodem i sezamu

chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mąki pszennej

Tym razem chleb żytni wykonałam z mąki parzonej. Polega to na tym, że wieczór przed pieczeniem chleba, oprócz dokarmienia zakwasu żytniego, należy porcję mąki żytniej zalać wrzącą wodą. Tak przygotowaną mąkę zostawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na noc.

Następnego dnia parzoną mąkę łączymy z zakwasem, pozostałą suchą mąką oraz letnią wodą (oczywiście dodajemy też sól).

W wyniku tego chlebek wyszedł bardzo delikatny, lekko wilgotny i o mięciutkim miąższu.

chleb żytnichleb parzony

Chleb żytni parzony (na zakwasie)
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1
 
Skladniki
  • Dzień pierwszy:
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 ml wrzącej wody
  • Dzień pieczenia:
  • 135 g aktywnego żytniego zakwasu
  • zaparzona mąka z dnia poprzedniego
  • 300 g mąki żytniej typ 720
  • 190 ml letniej wody
  • łyżeczka drożdży instant
  • łyżeczka soli
Instrukcja
  1. Dzień pierwszy:
  2. Wieczorem zalewamy 100 g mąki wrzącą wodą, energicznie mieszamy, a powstałe ciasto zostawiamy w misce i przykrywamy folią spożywczą (dzięki temu nie wyschnie). Stawiamy w ciepłym miejscu na noc (u mnie na 11 godzin).
  3. Dzień pieczenia:
  4. Zaparzoną mąkę mieszamy z aktywnym, dokarmionym zakwasem. Dodajemy mąkę, drożdże i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i krótko mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Otrzymane ciasto zostawiamy w misie, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 3 godziny.
  5. Po 3 godzinach mokrymi dłońmi przekładamy ciasto do formy (np. keksówki), która wcześniej została natłuszczona masłem. Palcami dociskamy ciasto i wyrównujemy jego wierzch. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na 40 minut.
  6. Chlebek pieczemy w formie w rozgrzanym piekarniku do 240 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25-30 minut.
  7. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.

 chleb żytni parzony na zakwasie

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • B ogus 16 grudnia 2016 o 16:34
    Ocena:

    Pani Zosiu prosze o przepis na zakwas do chleba B, dziekoje

  • Julitta 8 sierpnia 2016 o 16:33

    Witaj Tosiu! Chleb super!Ile dać świeżych drożdży?I czy można dodać jakichś pestek lub suszonych owoców? Pozdrowienia!

    • Tosia 12 sierpnia 2016 o 06:52

      Dzień dobry 🙂
      Tak zupełnie szczerze to nie polecałabym tego przepisu, to jeden z pierwszych chlebów na zakwasie na blogu, receptura ma 4 lata, teraz są znacznie lepsze. Z prażoną mąką chociażby tutaj: https://smakowitychleb.pl/chleb-pszenno-zytni-prazona-maka/
      A jeśli koniecznie musi być ten przepis to zrezygnowałabym z drożdży, a ilość zakwasu zwiększyła do 150 g.
      Pozdrawiam!

  • ewa 5 stycznia 2015 o 23:19

    Pani Tosiu ,bardzo proszę napisać jak duża ma być blaszka./może pojemność?.Pozdrawiam bardzo serdecznie.

    • Tosia 6 stycznia 2015 o 10:42

      Używam różnych keksówek, dlatego można sobie wybrać dowolną formę, a chleb po prostu wyjdzie dłuższy/krótszy, wyższy/niższy. Zazwyczaj wykorzystuję formę o wymiarach ok. 10x22cm lub 11×24 cm 🙂

  • Małgorzata 27 maja 2013 o 11:50

    Wspaniały chleb. Piekłam go już kilka razy i z pewnością wrócę jeszcze do tego przepisu. Zastanawiam się tylko, czy nie dałoby się go upiec bez użycia drożdży? Proszę o rade w tej sprawie i pozdrawiam 🙂

    • Tosia 27 maja 2013 o 12:16

      Tak, można z drożdży zrezygnować. W takim wypadku należy wydłużyć czas wyrastania ciasta o przynajmniej 3 godziny.
      Cieszę się, że przepis się podoba. Pozdrawiam 🙂

  • Miaugorzata 5 grudnia 2012 o 19:09

    Bardzo dobry, delikatny miąższ. Wyjątkowo smaczny.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis