Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Mąkę łączymy z zakwasem. Dodajemy sól, miód i sezam. Włączymy mikser i zaczynami miksować na wolnych obrotach. Stopniowo wlewamy letnią wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Po 2-3 minutach ciasto powinno być wyrobione. Będzie gęstsze od zakwasu i odrobinę lepkie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto w misie przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy ją w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Bierzemy podłużną formę do pieczenia (może być keksówka) i smarujemy ją odrobiną masła. Brzegi i spód formy obsypujemy sezamem. Zwilżamy ręcę wodą i przekładamy do formy ciasto, wyrównując dłonią wierzch chleba. Górę obsypujemy sezamem, który delikatnie dociskamy do ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu jeszcze na kolejne 2 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Po podwojeniu objętości ciasta, chleb jest gotowy do pieczenia. 12. Wkładamy go do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 220 stopni. Pieczemy przez 15 minut. Dalej zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut. Dzięki temu skórka będzie zarumieniona, a miąższ chleba miękki i delikatny. Upieczony chleb wyciągamy z piekarnika i formy, studzimy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej