W pieczeniu lubię to, że w ranking moich ulubionych chlebów i bułek jest bardzo mobilny. Często jest tak, że gdy próbuję nowy wypiek (lub wierny smakosz moich chlebów), to stwierdzamy, że to najlepszy chleb na zakwasie, czy na drożdżach jaki do tej pory udało mi się upiec. Lista ulubionych chlebów się zmienia, ponieważ im więcej piekę, tym coraz smaczniejsze wychodzą. I właśnie na miano najlepszego do tej pory chleba na zakwasie jaki udało mi się upiec, zasługuje dzisiejszy chleb żytni na zakwasie.
Ostatnio zakupiłam w piekarni chleb żytni na zakwasie i bardzo mnie zdziwił jego kolor, ponieważ był pięknie złoto-brązowy. W takich momentach odczuwam wątpliwości co do prawdziwości takich chlebów. Przecież mąka żytnia jest szarawa i w takim kolorze wychodzą też chleby pieczone na jej bazie. Jakim cudem więc można kupić brązowy chleb żytni w piekarni?
Prawdopodobnie jest on barwiony karmelem, a takie zabiegi stosuje wiele piekarni. Dodając karmel do ciasta z mąką pszenną może on udawać zdrowy chleb razowy.
Warto na to zwracać uwagę podczas wyboru pieczywa w sklepie. Dlatego uważam, że lepiej piec samemu i być pewnym składników, których się używa.
A teraz krótko o dzisiejszym przepisie. Dodatek mojego ulubionego miodu (akacjowy) sprawił, że jest on lekko słodkawy w smaku. Doskonale komponuje się także z sezamem 🙂
Czy w przepisie nie jest za mało wody i zakwasu w stosunku do ilości mąki? Ciasto wyszło bardzo gęste i słabo wyrosło. Chleb dość zbity.
To dość stary przepis, postaram się go sprawdzić w najbliższym czasie. Zwrócę uwagę na ilość wody, ale bardzo możliwe, że można by dodać więcej płynu.
Chlebek wyszedł bardzo smaczny i urodziwy. Idealny do podania na słodko ?
Witam,
chciałabym zrobić taki chlebek z miodem i sezamem ale posiadam tylko mąkę żytnią razową typ 2000 oraz pszenną razową typ 1850, mam tego trochę w domu i dobrze by było wykorzystać a nie dokupywać nowych kg, których nie ma gdzie pomieścić..
Zrobiłam już ten chlebek: https://smakowitychleb.pl/bakaliowy-chleb-zytni-na-zakwasie/ tylko z samymi ziarnami, wyszedł super , teraz jednak chętnie wypróbowałabym jakiś inny przepis
proszę o radę
Pozdrawiam
Witam.
W takim razie polecam kilka przepisów:
https://smakowitychleb.pl/graham-na-zakwasie-pszennym/ dokładnie taki typ mąki pszennej razowej Pani posiada 🙂
https://smakowitychleb.pl/chleb-dyniowy-z-kasza-jaglana-na-zakwasie-zytnim/ (mąkę z cieciorki można zastąpić pszenną razową, a dynię pominąć)
https://smakowitychleb.pl/bakaliowy-chleb-zytni-na-zakwasie/ (mąkę orkiszową można zastąpić pszenną razową)
Z ciekawostek polecam pieczywo chrupkie z mąką żytnią razową oraz mąką pszenną: https://smakowitychleb.pl/pieczywo-chrupkie-z-suszonymi-pomidorami-i-ziarnami/
Pszenny razowy: https://smakowitychleb.pl/chleb-z-kasza-jeczmienna-karmelizowana-cebula-na-zakwasie-pszennym/
Marchewkowy: https://smakowitychleb.pl/chleb-marchewkowy-na-zakwasie/
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków!
Witam, jestem początkująca w kwestii pieczenia i gotowania, ale uparcie obiecałam sobie upiec chleb:)Mam tylko jedno pytanie- 100g zakwasu-ile to pełnych łyżek?
Dzień dobry.
Czubata łyżka gęstego zakwasu żytniego to mniej więcej 20-25 g.
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków.