Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą w misce zakwas, 200 g mąki, zioła i sól. Dolej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć bardzo lepką konsystencję, przypominającą konsystencję samego zakwasu.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 4 godziny.
drugie wyrastanie
460 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu, do ciasta dodaj kolejne 200 g mąki i zagniataj aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję. Prostokątną, małą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami, aby chleb się nie przykleił (możesz zamiast nich użyć bułki tartej, lub mąki z pełnego przemiału). Umieść ciasto w formie, ugnieć i przykryj formę materiałową szmatką. Wstaw do ciepłego miejsca na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na noc. Ciasto powinno urosnąć do wysokości foremki. Najlepiej rozgrzać piekarnik do 60 stopni, wyłączyć i umieścić w nim chleb z lekko otwartymi drzwiczkami.
pieczenie
45 min
pieczenie
4. Po upływie czasu leżakowania chleba rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Wstaw formę z chlebem. Po 10 minutach posmaruj chleb z góry, używając pędzelka, bardzo zimną wodą (najlepiej wrzucić do wody lód). Powtarzaj tę czynność co 10 minut. Piecz chleb przez 45 minut. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej