Przepis

przygotowywanie składników
20 min
przygotowywanie składników
1. Ziemniaki obierz ze skórki (aby otrzymać 200 g puree powinny wystarczyć 3 średnie ziemniaki), pokrój na małe kawałeczki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. W misce pomieszaj ze sobą mąki, drożdże, sól, rozmaryn i dodaj ziemniaki. Zacznij zagniatać ciasto. Powoli, w miarę zagniatania, dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj aż ciasto uzyska jednolitą, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
3. Prostokątną formę o długości 20 cm natłuść i obsyp w środku mąką z pełnego przemiału, bułką tartą lub otrębami (aby chleb się nie przykleił). Wstaw ciasto do środka, uklep i przykryj formę materiałową szmatką. Odłóż przykrytą materiałową szmatką formę w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na ok. 1,5 godziny. Chleb powinien podwoić objętość.
pieczenie
25 min
pieczenie
4. Przed końcem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez ok. 25 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Daj bochenkowi ostygnąć.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej