Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj suche składniki- mąki, drożdże, sól, kminek i pestki dyni. Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto. Powoli dolewaj wodę, cały czas zagniatając ciasto aż osiągnie elastyczną konsystencję i nieco zmięknie. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Foremkę o długości 15 cm wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i obsyp otrębami. Umieść ciasto w foremce i uklep. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Przed upływem tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę z ciastem chlebowym do piekarnika i piecz ok. 25-30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej