Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce. Przykryj ją folią aluminiową i odstaw w cieple miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu wymieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe poza wodą. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą szmatką na ok. 6 godzin, aby ciasto znacznie powiększyło objętość.
pieczenie
35 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę i piecz ok. 35 minut. Wyjmij z formy i z papieru. Odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej