Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Dokładnie pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe (nie gorące!) mleko, stopniowo, wraz z dolewaniem zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie elastyczną konsystencję, przypominającą rozrobioną plastelinę, zagniataj mocno jeszcze przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii (może być aluminowa) i odłóż w miejsce gdzie ciasto się ogrzeje ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika elektrycznego) aż urośnie dwa razy (powinno to potrwać to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj 50 centymetrowy rulon. Rulon zwiń na kształt ślimaka. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka. Posmarowane ciasto posyp makiem. Piecz przez ok. 20 minut aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 50 min
Czas wyrastania: 2 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min