Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Dokładnie pomieszaj ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Powoli dolewaj ciepłe (nie gorące!) mleko, stopniowo, wraz z dolewaniem zagniatając ciasto. Kiedy osiągnie elastyczną konsystencję, przypominającą rozrobioną plastelinę, zagniataj mocno jeszcze przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp ją mąką i umieść ciasto w środku. Przykryj kolejną warstwą folii (może być aluminowa) i odłóż w miejsce gdzie ciasto się ogrzeje ( na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika elektrycznego) aż urośnie dwa razy (powinno to potrwać to ok. 1, 5 godziny).
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyjmij ciasto z miski, zagniataj chwilę i uformuj 50 centymetrowy rulon. Rulon zwiń na kształt ślimaka. Umieść ciasto na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Odłóż z powrotem do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę i przykryj folią aluminiową.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, używając pędzelka. Posmarowane ciasto posyp makiem. Piecz przez ok. 20 minut aż bochenek zbrązowieje i po włożeniu do niego wykałaczki, ciasto nie będzie się przyklejać.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej