Przepis

przygotowywanie składników
7 min
przygotowywanie składników
1. Buraki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na oliwie podsmażamy przez 5 minut starte buraki. Następnie dodajemy szczyptę soli, świeżo mielony pieprz, ocet balsamiczny i miód. Karmelizujemy jeszcze 2 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy zakwas, sól i karmelizowane buraki. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Przekładamy do misy, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 2 godziny w ciepłym miejscu. Po godzinie można je złożyć jak kopertę i ponownie włożyć do miski. Po tym czasie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, składamy i formujemy na bochenek pasujący do koszyka. Wiklinowy koszyk obkładamy ściereczką posypaną mąką. Chleb wkładamy do koszyka złączeniem ku górze, przykrywamy i zostawiamy na 3 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji (ja zrobiłam na środku kreskę) i wkładamy do piernika. Pieczemy 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i 200 stopni. Dopiekamy jeszcze 25 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 6 marca 2019 o 21:59

    Witam, zastanawiam się czy można zastąpić zakwas żytni, zakwasem z buraków z dodatkiem drożdży?

    • Tosia 7 marca 2019 o 17:47

      Niestety chleb nie urośnie, można dodać zakwas z wodą dla koloru i smaku, ale bazą muszą być drożdże lub zakwas. Zatem można, tylko przepis będzie zupełnie inny, bo jak na chleb drożdżowy, inne proporcje, czas przygotowania itp.

  • Kamila 2 maja 2015 o 00:39
    Ocena:

    Bardzo smaczny chlebek,piekłam go już kilka razy.Zastanawiam się-czy można go upiec metodą tartine?Jeśli tak-w którym momencie dodać buraki-od razu na początku,czu dopiero po którymś zagniataniu?
    Pozdrawiam!

    • Tosia 2 maja 2015 o 09:55

      Tak, można upiec chleb z karmelizowanymi burakami metodą tartine. Dodałabym je po pierwszym zagniataniu 🙂
      Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej