Buraczki jako dodatek do ciasta chlebowego jest zawsze dobrym pomysłem. Można je dodać do bułeczek, bagietki, chleba drożdżowego i tego na zakwasie. Tym razem buraki stanowią skromny dodatek, dlatego nie zabarwiły chleba tak jak się spodziewałam. Nadały mu za to wspaniałego smaku, ponieważ wcześniej je karmelizowałam w miodzie i occie balsamicznym.
Pszenno-orkiszowy chleb na zakwasie z buraczkami na pewno znalazłby swoje miejsce na świątecznym stole. Jest to jednak na tyle uniwersalny wypiek, że równie dobrze można go przygotować latem.
Witam, zastanawiam się czy można zastąpić zakwas żytni, zakwasem z buraków z dodatkiem drożdży?
Niestety chleb nie urośnie, można dodać zakwas z wodą dla koloru i smaku, ale bazą muszą być drożdże lub zakwas. Zatem można, tylko przepis będzie zupełnie inny, bo jak na chleb drożdżowy, inne proporcje, czas przygotowania itp.
Bardzo smaczny chlebek,piekłam go już kilka razy.Zastanawiam się-czy można go upiec metodą tartine?Jeśli tak-w którym momencie dodać buraki-od razu na początku,czu dopiero po którymś zagniataniu?
Pozdrawiam!
Tak, można upiec chleb z karmelizowanymi burakami metodą tartine. Dodałabym je po pierwszym zagniataniu 🙂
Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂