Lubicie ziołowe wypieki? Spróbujcie tego chleba o rustykalnym charakterze! Smakuje i pachnie wspaniale!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb z ziołami na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Nie wiem jaki Pani Małgosia ma piekarnik ale u mnie czy to wcześniejsza kuchnia czy teraz nowa, 40 min to za mało, wczoraj piekłem 1h i również chleb nie końca jest dobry, kiedyś piekłem według przepisu 1h10min.
Proszę więc dostosować czas pieczenia do możliwości posiadanego sprzętu. Zarówno czasy wyrastania, jak i pieczenia należy zawsze skorygować.
Czy mogę użyć mąki pszennej 750 ?
Tak, mnie też zdarza się stosować te mąki zamiennie.
upieklam ,wyglada pięknie ,teraz stygnie -natrudniejszy czas ,bo już by się zjadło pajde 🙂
O tak, ten zapach tak kusi 🙂
czy każdy chleb musi być skłądany, choć w przepisie nie ma o tym ani słowa?
Przy chlebach foremkowych nie jest to wymagany etap, ale uważam, że zawsze warto składać ciasto. Z reguły pozytywnie wpływa to na efekt końcowy.
Dzień dobry. Czy i w jaki sposób mogę użyć zakwas suszony?
To zależy o jakim zakwasie suszonym mówimy. Jeśli jest to zakwas suszony własnoręcznie, to należy go uprzednio namoczyć i dokarmić (nawet kilkukrotnie), aby się uaktywnił i dalej stosować już normalnie. Jeśli natomiast mowa o zakwasie dostępnym na półkach sklepowych w saszetkach, to jest to raczej dodatek smakowy do domowego pieczywa. Na nim ciasto nie wyrośnie i należałoby raczej zastosować jeden z przepisów na bazie drożdży i tylko dosypać tego proszku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Polecam np ten https://smakowitychleb.pl/cebulowy-chleb-pszenno-zytni/ – dodatki można zmienić na zioła.
Dzień dobry, czy można wyrobić ciasto wieczorem, żeby przez noc wyrosło i rano tylko upiec? Chciałabym mieć świeży chleb na śniadanie 🙂
Na czas wyrastania proszę wstawić foremkę z ciastem na jedną z niższych półek lodówki. Rano chleb powinien być gotowy do pieczenia. Ja osobiści lubię piec chleb na bazie zakwasu wieczorem. Taki bochenek krojony dopiero po całkowitym wystygnięciu jest wyborny.
Witam, chlebek wygląda wspaniale. Przymierzam się do zrobienia, ale proszę o wymiary keksówki 😉 pozdrawiam
Na dużą keksówkę ok 30-32cm będzie w sam raz