Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu

1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy mąkę, wlewamy letnią wodę. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.

wyrabianie
4 min
wyrabianie

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony twaróg, ziarna, sól. Dodajemy aktywny zaczyn drożdżowy i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.

wyrastanie
100 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy pestki. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 40 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy 10 minut.

Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kira 20 lutego 2022 o 22:19
    Ocena:

    Znakomity chleb! Bardzo prosty do przygotowania, całkiem szybko rośnie, a do tego bardzo smaczny. Po zamianie drożdży świeżych na 7g suchych, chleb jest odpowiedni dla początkujących 🙂

    • Małgosia 21 lutego 2022 o 08:01

      Drożdże suche i świeże można stosować zamiennie w każdym przepisie. To rzeczywiście spore ułatwienie 🙂

  • Dominika 9 kwietnia 2020 o 19:44

    Czy można zrobić ten przepis na drożdżach instant? Jeśli tak to w jakiej proporcji? Będę wdzięczna za pomoc 🙂

  • Agusik kulinarnie 16 grudnia 2019 o 22:17

    Bardzo smaczny,wlasnie niedawno wyjelam z piekarnika i je jeszcze cieply.
    Jak mozna Wasze przepisy zapisac/dodac do ulubionych? Mam tu pare swoich perelek,ale musze za kazdym razem od nowa wyszukiwac.

  • Angelika 17 września 2016 o 22:11

    Chleb troszkę zmodyfikowałam. Miałam mąką tylko pszenną więc dałam 500 gr i całą kostkę twarożku 250 gr półtłustego. Ziarna sezamu i płatki owsiane. Piekłam 10 minut dłużej bo po 40 bałam się że jest za blady. Ogólnie wyszedł fantastyczny w smaku i chyba prędko nie kupię pieczywa. Szkoda że nie można tu dodać fotki. Super przepis – dziękuję. Ja ostatnio tylko drożdże bo te dokarmianie i robienie zakwasu dla mnie jest za długo i skomplikowane:)

    • Tosia 18 września 2016 o 12:37

      Cieszę się, że chleb się udał 🙂 A jeśli chodzi o zdjęcia, można dodawać na Facebooku!

  • Justyna 18 sierpnia 2016 o 20:39

    Chlebek przepyszny, dziekuję za rewelacyjny przepis :)A jak z mrożeniem takiego chlebka?Czy któraś próbowała?

  • Lidia 25 lipca 2016 o 13:08

    Witam

    Mam pytanie: Czy posiada Pani przepis na chleb orkiszowy na zakwasie żytnim z dodatkami różnych ziaren ( np. słonecznik, siemię, sezam itp.) ale z maki orkiszowej jasnej ( bez dodatku pszennej ), może być trochę żytniej jasnej lub pełnoziarnistej? Bo przeszukałam blog i nie znalazłam. Będę wdzięczna za taki przepis.

    Dziękuję i pozdrawiam.

  • Paula 1 lipca 2016 o 00:27

    Widac super chlebek, mam pytanko jak ustawiasz piekarnik temperaturę znam…. ale chodzi mi o grzałkę czy jest włączona górna czy dolna czy obie…. ja piekę na dolnej z obiegiem i coś mi się wydaje że mam z byt wysuszony… Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 4 lipca 2016 o 08:25

      Zawsze pieczemy góra-dół, przecież chleb się musi upiec równo, jeśli inaczej to zaznaczam to wyraźnie w przepisie.
      Tak samo z termoobiegiem, nie stosujemy go, jeśli to nie zostało dopisane. W termoobiegu się tylko krótko podpieka pieczywo dla bardziej chrupiącej skórki. Jeśli pieczemy według przepisu chleb, ale z termoobiegiem, to podnosi on temperaturę w piekarniku o 20 stopni więcej niż jest ustawiona. Nic dziwnego, że wysusza 🙂 Proszę tak nie robić.

  • lidia 23 czerwca 2016 o 22:32

    witam ! chleb pieczony tylko 40 min ? trochę krótko…piekę chleb 50-60 min w temp 210 st …czy ja robię coś źle ? proszę o odpowiedź
    pozdrawiam

    • Tosia 26 czerwca 2016 o 12:36

      To zależy od wagi wypieku i proporcji ciasta, ale na taką gramaturę 60 minut i tak wysoka temperatura to byłoby zdecydowanie za długo 🙂
      Proszę mi zaufać, to lata praktyki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej