Przepis

przygotowywanie zaczynu
5 min
przygotowywanie zaczynu

1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy mąkę, wlewamy letnią wodę. Mieszamy i odstawiamy zaczyn na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować.

wyrabianie
4 min
wyrabianie

2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy pokruszony twaróg, ziarna, sól. Dodajemy aktywny zaczyn drożdżowy i wlewamy letnią wodę. Wyrabiamy ciasto krótko, jedynie do połączenia składników.

wyrastanie
100 min
wyrastanie

3. Formę keksówkę 10x24 cm wykładamy pergaminem, przekładamy do środka ciasto. Wierzch wyrównujemy i dekorujemy pestki. Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 1 h 40 minut.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy przez 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy 10 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej