Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź. Ostudzone ziemniaki rozgnieć w moździerzu na gładką masę. Poszatkuj szczypiorek. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Dodaj masę z ziemniaków i zagnij zagniatać ciasto. Powoli zagniataj i dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto chlebowe uzyska jednolitą konsystencję, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie o długości 20 centymetrów. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij z formy i papieru i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej