Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź. Ostudzone ziemniaki rozgnieć w moździerzu na gładką masę. Poszatkuj szczypiorek. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Dodaj masę z ziemniaków i zagnij zagniatać ciasto. Powoli zagniataj i dolewaj ciepłą wodę. Dolewaj i zagniataj aż ciasto chlebowe uzyska jednolitą konsystencję, która nie przykleja się do rąk. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie o długości 20 centymetrów. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij z formy i papieru i odstaw do ostygnięcia.
Smakowita
Upieczony chleb podawaj ze Smakowitą.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min