Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce mąkę, drożdże, sól i cukier. Pomieszaj. Dodaj masło orzechowe i zacznij zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Po dolaniu wody ciasto powinno być elastyczne i nie kleić się do rąk. Zagniataj od tego momentu jeszcze 5 minut.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Prostokątną formę do wypieków natłuść oliwą, używając papierowego ręcznika. Obsyp formę otrębami/mąką z pełnego przemiału/bułką tartą, aby przykleiła się do tłuszczu. Nadwyżkę wyrzuć. Wsadź ciasto do formy, lekko uklep, aby równomiernie pokryło spód. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Gdy już będzie dostatecznie rozgrzany, delikatnie zdejmij szmatkę i ostrożnie wsadź do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej