Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy pietruszkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną drobno gruszkę i smażymy przez jeszcze ok. 3 minuty.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną gruszkę i pietruszkę, sól oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
wyrastanie
3. Gotowe ciasto przekładamy do formy (keksówka 12x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i ewentualnie dekorujemy listkami szałwii. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Chleb pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Smakowita
Podajemy ze Smakowitą de Luxe.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min