Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, cynamon i sól. Gruszkę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez ok. 5 minut, aż ciasto będzie elastyczne
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto zostawiamy w misie na 2,5 h.
formowanie
formowanie
3. Po tym czasie podsypujemy ciasto mąką i dzielimy na 7-8 części. Z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Jeśli ciasto się lepi, podsypujemy je jeszcze trochę mąką.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Uformowane bułki kładziemy na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 1,5 h.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 200 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu. Bułki pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i dopiekamy jeszcze 7 minut. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 4 godz 17 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 17 min