Przepis

przygotowywanie składników
8 min
przygotowywanie składników
1. Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy pietruszkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną drobno gruszkę i smażymy przez jeszcze ok. 3 minuty.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną gruszkę i pietruszkę, sól oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
3. Gotowe ciasto przekładamy do formy (keksówka 12x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i ewentualnie dekorujemy listkami szałwii. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Chleb pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Marcin 24 sierpnia 2017 o 08:29

    Zastanawia mnie jak należy zmodyfikować proporcje wody i mąki przy stosowaniu mąki pszennej 750.
    Mąka 750 jest często nazywana mąka chlebowa a 650 bulkową. W każdym przepisie na stronie,gdy jest wykorzystywana mąka pszenna jest to mąka typu 650. Prosze o wyjaśnienie ? pozdrawiam serdecznie

    • Tosia 24 sierpnia 2017 o 12:51

      750 i 650 zachowują się dokładnie tak samo, w tym przypadku proporcje bez zmian 🙂

      • Marcin 24 sierpnia 2017 o 21:32

        Już w piekarniku 🙂 Jeszcze niedawno pytałem o porady na zakwas a teraz piekę dzięki Pani stronie kilka chlebów tygodniowo:)
        Jeszcze pytanie dotyczące mąki z płaskurki i kokosowej?
        Czy mąkę z płaskurki mogę stosować w zastępstwie za mąkę orkiszową lub inne mąki?
        Ma Pani gdzieś w zanadrzu jakieś tajne przepisy z ww. mąkami?:)

        • Tosia 25 sierpnia 2017 o 10:56

          Niestety nie mam przepisów z tymi mąkami. Wydaje mi się, że jeśli płaskurka zamiast orkiszowej to wtedy musi to być orkiszowa pełnoziarnista w przepisie, bo maką z płaskurki będzie chyba potrzebowała więcej wody. Warto kontrolować przy wyrabianiu 🙂

  • brydzia 6 stycznia 2016 o 13:51

    chlebek przepyszny długo zachowuje świeżość -polecam!!!!!

  • Marcin 17 września 2015 o 19:16

    Ta pietruszka to pasternak. Dużo słodszy.

    • Tosia 18 września 2015 o 11:52

      Nie, to nie jest pasternak, można je odróżnić nie tylko po wyglądzie, ale też smaku, kolorze i zapachu po obraniu. A po obraniu już byłam pewna, że to jednak pietruszka 🙂
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej