Czasem przeciwieństwa się przyciągają i potrafią stworzyć piękną parę. Takie przypadki zdarzają się też w kuchni, dla przykładu może to być duet gruszki i pietruszki. Na pozór niewiele ich łączy oprócz końcówki -szki.
Kiedy jednak zostaną obrane, okazuje się, że mają podobne kolory. Oprócz tego świetnie komponują się ze sobą kolorystycznie, a podsmażane krótko na patelni pachną cudownie. Połączenie to odkryłam jakiś czas temu w formie kremowej zupy, a teraz postanowiłam przenieść do chleba.
Dodałam podsmażone krótko kawałki gruszki oraz pietruszki do ciasta chlebowego na bazie mąki pszennej, orkiszowej i żytniego zakwasu. Wierzch wyrastającego chleb ozdobiłam jeszcze listkami szałwii. Wyszło pięknie, smacznie i intrygująco 🙂
Zastanawia mnie jak należy zmodyfikować proporcje wody i mąki przy stosowaniu mąki pszennej 750.
Mąka 750 jest często nazywana mąka chlebowa a 650 bulkową. W każdym przepisie na stronie,gdy jest wykorzystywana mąka pszenna jest to mąka typu 650. Prosze o wyjaśnienie ? pozdrawiam serdecznie
750 i 650 zachowują się dokładnie tak samo, w tym przypadku proporcje bez zmian 🙂
Już w piekarniku 🙂 Jeszcze niedawno pytałem o porady na zakwas a teraz piekę dzięki Pani stronie kilka chlebów tygodniowo:)
Jeszcze pytanie dotyczące mąki z płaskurki i kokosowej?
Czy mąkę z płaskurki mogę stosować w zastępstwie za mąkę orkiszową lub inne mąki?
Ma Pani gdzieś w zanadrzu jakieś tajne przepisy z ww. mąkami?:)
Niestety nie mam przepisów z tymi mąkami. Wydaje mi się, że jeśli płaskurka zamiast orkiszowej to wtedy musi to być orkiszowa pełnoziarnista w przepisie, bo maką z płaskurki będzie chyba potrzebowała więcej wody. Warto kontrolować przy wyrabianiu 🙂
chlebek przepyszny długo zachowuje świeżość -polecam!!!!!
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Ta pietruszka to pasternak. Dużo słodszy.
Nie, to nie jest pasternak, można je odróżnić nie tylko po wyglądzie, ale też smaku, kolorze i zapachu po obraniu. A po obraniu już byłam pewna, że to jednak pietruszka 🙂
Pozdrawiam.