Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą (pszenną typ 650 można dodatkowo przesiać). Dodajemy posiekane figi i orzechy, sól. Robimy wgłębienie i wlewamy aktywny zakwas. Powoli wlewamy letnią wodę oraz oliwę i wyrabiamy (najlepiej ręcznie) ciasto.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Po ok. 4-5 minutach ciasto zostawiamy w misie i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto przekładamy na kuchenny blat. Ciasto podsypujemy 50 g mąki pszennej i wyrabiamy ciasto, formując okrągły bochenek. Koszyk do wyrastania chleba oprószamy mąką lub wykładamy ściereczką. Przekładamy do środka ciasto. Przykrywamy i zostawiamy w cieple na kolejne 2 godziny.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni w termoobiegu. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z 3 kostkami lodu. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch ciasta nacinamy ostrym nożem i wkładamy przyszły chleb do pieca. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, pieczemy 10 minut i zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25-30 minut aż się zarumieni. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 4.5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Ewelina 16 lutego 2020 o 10:35

    jaka ma być ilość letniej wody bo nie ma wymienionej w składnikach a w opisie jest

    • Tosia 19 lutego 2020 o 23:20

      To musiał się włamać jakiś chochlik gdy była przeprowadzka przepisów na blogu. 300 ml letniej wody

  • Anna 8 września 2019 o 09:23

    Witam. Mam pytanie o ilość cukru. W skłanikach się nie pojawia ale już w sposobie wykonania tak. I drugie pytanie dotyczy pieczenia. Brakuje mi informacji czy w temp. 250 ° piekę chleb przez kilka minut (10?) Czy od razu po włożeniu chleba do piekarnika zmniejszam temperaturę? Nie zgadza mi się czas pieczenia więc przypuszczam że to pierwsze. Bardzo spodobał mi się ten przepis więc poproszę o informacje.

    • Tosia 19 września 2019 o 15:37

      Z cukru proponuję zrezygnować, to stary przepis, teraz bym go nie dodała.
      Co do czasu pieczenia, najpierw 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę i jeszcze 25-30 minut.

  • Misia 15 listopada 2015 o 20:10
    Ocena:

    Chleb wyszedł przepyszny. Piekłam go jednak 10 minut dłużej.

  • Dominika 16 listopada 2013 o 13:08
    Ocena:

    Witam, chleb w smaku wyszedł bajeczny, ale niestety skórka jest dość twarda i chleb mocno się kruszy, a jego spód oddzielił się po upieczeniu od pozostałej części, co mogłam zrobić nie tak? Może za słabo go wyrobiłam?

    Pozdrawiam

    Dominika S.

    • Tosia 17 listopada 2013 o 09:26

      Witam serdecznie.
      Twarda skórka, kruszenie się chleba i oddzielony spód o miąższu chleba może oznaczać, że ciasto zbyt krótko wyrastała, ciasto być może było też za krótko wyrabiane, a przez to za mało elastyczne. Chociaż wina może leżeć także po stronie zakwasu, wszystko zależy od jego mocy i czy jest mocno aktywny.
      Pozdrawiam i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej