Planowałam upiec piękny bochenek ze świeżymi figami, ale czas tak szybko leci, że okazało się, że sezon już się kończy. Coraz trudniej dostać na straganie apetyczne figi, dlatego zdecydowałam, że wykorzystać suszone owoce, którymi można się cieszyć cały rok.
Figi świetnie komponują się nie tylko z serami (szczególnie kozim) i miodem, ale także orzechami i właśnie na taką kombinację się zdecydowałam. Chleb powstał na bazie żytniego zakwasu, mąki żytniej razowej, pszennej razowej oraz pszennej „chlebowej”. Wyszedł z tego przyjemnie chrupiący bochenek o lekko słodkawym smaku.
jaka ma być ilość letniej wody bo nie ma wymienionej w składnikach a w opisie jest
To musiał się włamać jakiś chochlik gdy była przeprowadzka przepisów na blogu. 300 ml letniej wody
Witam. Mam pytanie o ilość cukru. W skłanikach się nie pojawia ale już w sposobie wykonania tak. I drugie pytanie dotyczy pieczenia. Brakuje mi informacji czy w temp. 250 ° piekę chleb przez kilka minut (10?) Czy od razu po włożeniu chleba do piekarnika zmniejszam temperaturę? Nie zgadza mi się czas pieczenia więc przypuszczam że to pierwsze. Bardzo spodobał mi się ten przepis więc poproszę o informacje.
Z cukru proponuję zrezygnować, to stary przepis, teraz bym go nie dodała.
Co do czasu pieczenia, najpierw 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę i jeszcze 25-30 minut.
Chleb wyszedł przepyszny. Piekłam go jednak 10 minut dłużej.
Cieszę się, że się udał, zachęcam też do spróbowania innych przepisów 🙂
Witam, chleb w smaku wyszedł bajeczny, ale niestety skórka jest dość twarda i chleb mocno się kruszy, a jego spód oddzielił się po upieczeniu od pozostałej części, co mogłam zrobić nie tak? Może za słabo go wyrobiłam?
Pozdrawiam
Dominika S.
Witam serdecznie.
Twarda skórka, kruszenie się chleba i oddzielony spód o miąższu chleba może oznaczać, że ciasto zbyt krótko wyrastała, ciasto być może było też za krótko wyrabiane, a przez to za mało elastyczne. Chociaż wina może leżeć także po stronie zakwasu, wszystko zależy od jego mocy i czy jest mocno aktywny.
Pozdrawiam i życzę powodzenia przy kolejnych wypiekach 🙂