Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy pestki dyni, otręby pszenne, ziarna słonecznika, siemię lniane, płatki migdałowe, cukier i sól. Do mąki dodajemy aktywny, dokarmiony 10 godzin wcześniej zakwas pszenny. Powoli zaczynamy wlewać wodę i wyrabiać ciasto.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Po kilku minutach, gdy składniki się sobą połączą tworząc kulę, przekładamy ją do naoliwionej miseczki. Przykrywamy folią spożywcza lub czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat. Uderzamy pięścią w ciasto i zagniatamy je chwilę. Wiklinowy koszyk do wyrastania chleba podsypujemy mąką lub wykładamy czystą ściereczką. Przekładamy do środka ciasto chlebowe. Przykrywamy ściereczką. Stawiamy w cieple do wyrośnięcia na 3-4 godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z wodą lub kostkami lodu. Koszyk z ciastem odwracamy dnem do góry, przerzucając ciasto na blachę. Wkładamy je do pieca. Podpiekamy przez 10 minut w 250 stopni. Wyłączamy termoobieg i włączamy tryb pieczenia góra- dół. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 30 minut. Upieczony bochenek studzimy przed krojeniem.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 7 godz 10 min
Czas wyrastania: 6 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min