Przyznam, że z miesiąca na miesiąc coraz bardziej uzależniam się od pieczenia chleba na zakwasie. Sam akt przygotowywania własnoręcznie chleba można porównać wręcz do rytuału. Każda czynność ma znaczenie, a troska o rosnące ciasto i cierpliwość po kilku godzinach zostaje nam wynagrodzona.
Stwierdzenie, że zakwas pszenny jest moim ulubionym może być przesadą, bo zakwas żytni używam równie często, ale wypieki na jego bazie bardzo mi smakują. Dzisiaj wymarzyłam sobie chleb pszenno razowy z dużą porcją ziaren. Wybrałam pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane. W szufladzie z bakaliami znalazłam też otręby pszenne i płatki migdałowe, które również ostatecznie znalazły się w chlebie.
Łał przepis sprzed 11 lat hihi lofciam
Odgrzebałam taki stary przepis i super mi spasował. Zrobiłam na orkiszowej zamiast pszennej i dałam 200 g zakwasu żytniego, polecam!
Witam
a ile zakwasu do ciasta dodać nie widzę takiej informacji w przepisie ??
Też nie widzę. Ja bym wzięła ok. 200gram, powinno być dobrze. Trzeba też popatrzeć na konsystencję ciasta.
Witam, czym można zastąpić otręby pszenne, albo czy można je pominąć?
Płatkami owsianymi, albo można pominąć 🙂
A czy zamiast mąki białej typ 650 mozna użyć chlebowe typ 750??
Tak, można zamienić mąkę na typ 750.
Pozdrawiam!
Dziękuję za poradę:) Eksperyment się udał- chlebek wyszedł pyszny, a domownicy bardzo zadowoleni:)
to znaczy pszenno-żytni
Hmm… a czy mogę użyć mąki żytniej razowej i otrzymać chleb pszenno-razowy?
Tak, może Pani użyć mąki żytniej razowej, ale w takim wypadku zmieni się całkowicie konsystencja ciasta. Nie bardzo będzie ono się nadawało do wyrastania w wiklinowym koszyku i formowania okrągłego chleba. Ciasto będzie dosyć lepiące, więc najlepiej je przełożyć do formy np. keksówki, aby ciasto wyrastało w formie, a następnie było w niej pieczone.
Dzień Dobry:)
Mam pytanko : czym można czymś zastąpić koszyk do wyrastania chleba?
Dzień dobry 🙂
Jeśli nie posiada Pani w domu zwykłego wiklinowego koszyka, z którego można zrobić koszyk do wyrastania chleba, to można sobie poradzić w inny sposób. Wystarczy wykorzystać do wyrastania durszlak/sito, więcej na ten temat tutaj: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
Chleb wieloziarnisty jest najczęściej u mnie pieczony. Całe ziarno to komplet składników odżywczych które dał nam Stwórca i wystarczy je w całości zjeść. Gdy pracowałem w piekarni, tam wieloziarnisty też był moim ulubionym, oprócz lnu i słonecznika miał nasiona soi.
Oby nasze nasiona były bez polepszaczy (GMO). W domowym wypieku czasami mielę len, czasami namaczam słonecznik.
Pozdrawiam
Witam
a ile zakwasu do ciasta dodać nie widzę takiej informacji w przepisie ??
Chlebek wychodzi pycha!!!! Ja tylko boję się, żeby nie opadł i wyrasta niestety nie w koszyku ale w foremce… Nie ma tego ładnego kształtu ale za to pozostaje wyrośniety i ma naprawdę pyszne duże dziury po upieczeniu – co bardzo lubię… Kolejny,który uzależnia… Tak jak ten z białym winem i maslano-mleczny, o który rodzina upomina się min raz w tygodniu
pozdrawiam
patka
W przepisie nie doczytałam się w jakiej temperaturze należy piec chleb wieloziarnisty przez pierwsze 10 min. Bardzo proszę o informację. Interesuje mnie również czy istnieją ogólne zasady co do sposobu pieczenia chleba – z termoobiegiem czy bez? Jakie macie Panie doświadczenia w tej kwestii? Pozdrawiam,Marta
Chleb podpiekamy przez 10 minut w 250 stopniach. Nagrzanie piekarnika w najwyższej dla niego temperaturze w programie termoobieg oraz umieszczenie miski ze stali nierdzewnej z kostkami lodu na dnie piekarnika, umożliwia uzyskanie w warunkach domowych podobnego środowiska jak w piecu chlebowym. Dzięki temu skórka chleba wychodzi niezwykle chrupiąca. Nie jest to jednak koniecznym zabiegiem, z funkcji termoobiegu można zrezygnować, chleb i tak powinien wyjść udany.
Pozdrawiam, Tosia.