Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie zaczynu
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
wyrabianie
wyrabianie
2. P upływie tego czasu dodaj do zaczynu całą resztę składników i wyrób ciasto. Wyrabiaj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
3. Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc (na ok. 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż chleb mocno zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 16 godz 35 min
Czas wyrastania: 16 godz
Czas wypieku: 35 min