Zastanawiam się czasem jak wyglądało wypiekanie chleba dziesiątki i setki lat temu. Nie było piekarni, czy supermarketów, w których można kupić nafaszerowany chemią bochenek. Wyobrażam sobie, że w każdym domu gospodynie wyrabiały ciasto chlebowe, co musiało być swego rodzaju rytuałem, a później, po wyjęciu go z pieca, w domostwie rozchodził się piękny zapach chrupiącej skórki.
Co może łączyć nasze czasy z czasami dawnymi? Może właśnie ten piękny zapach.
Zamarzył mi się chleb- połączenie jedynie mąki razowej i pełnoziarnistej. Dzięki wyrastaniu w koszu, ma piękne „słoje” , które wyglądają rustykalnie i jak z wiejskiego pieca. Spodobało mi się to wyobrażenie, przedstawiam wam więc wiejski chleb na zakwasie.

Witam, chleb wyszedł przepyszny.
Dziękuje za przepis.
Cieszę się!
czym różni się mąka pszenna pełnoziarnista od pszennej razowej?
Mąka razowa to zboże zmielone raz, pełnoziarnista przynajmniej dwa razy i nie jest określana typem. Różnią się tym, że razowa jest trochę grubsza i ma więcej otrębów.
czy tu na pewno jest mąka pszenna pełnoziarnista i razowa jako osobne byty? Ja je stosuję jako tożsame?! Pilnie prosze o info, bo mi zaczyn się kisi i nie wiem co dalej ?!:D
Witam. Poszukuje chlebka z mąką żytnią razową ale nie mogę znaleźć. Niestety w miejscu gdzie kupuje mąkę nie posiadają pszennej razowej. Mogłabym prosić o jakiś przepis?
czy można zamiast zakwasu pszennego użyć żytniego? w jakiej ilości? i czym zastąpić koszyk do wyrastania chleba? :>
Zakwas orkiszowy, żytni i pszenny zastępujemy sobą w takich samych proporcjach, bo mają podobną konsystencję. Można śmiało to zrobić 🙂
Co do koszyków, mamy już na ten temat wpis na blogu, więc odsyłam: https://smakowitychleb.pl/o-koszykach-do-wyrastania-chleba/
Co jest powodem bardzo twardej skórki? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem
Najbardziej prawdopodobną przyczyną może być temperatura pieczenia. Każdy piekarnik ma swój charakter i humorki, więc czasem bywa, że temperatura podawana w przepisie może nie odpowiadać do końca tej z innego piekarnika. Proszę następnym razem spróbować zwiększyć temperaturę i piec chleb nieco krócej. Pozdrawiam.
Nie pisz Śliwko „humorki”, bo komuś możesz podpaść 🙂
Taki chlebek mi się marzy 😉
Mam jeszcze pytanko dotyczące mąki kukurydzianej, mianowicie czy chlebek z mąki kukurydzianej urośnie na zakwasie czy tylko na drożdżach?
Jestem facetem. Ucze sie pieczenia chleba, wiec potrzebuje troche informacji. Czytajac natomiast komentarze (zakladam kobiet), podnosi mi sie zawartosc zoladka az do gardla.
Naprawde musicie takich kretynskich infantylizmow uzywac? Chlebek, maselko, buleczka…
Wcale nie brzmi to ladniej, powiem wiecej – jezeli slysze cos takiego, to od razu mam przekonanie, ze autor jest zwyklym przyglupem.
A slowo „pytanko” to kolejny (przewaznie) kobiecy kretynizm.