Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu

1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu całą resztę składników i wyrób ciasto. Wyrabiaj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.

wyrastanie
480 min
wyrastanie

3. Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc (na ok. 8 godzin).

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż chleb mocno zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej