Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Najpierw skarmelizuj cebulę. Poszatkuj ją drobno, podsmaż na oliwie, a jak się zeszkli dodaj miód i odrobinę wody (tak aby przykryła cebulę do połowy wysokości). Podsmażaj aż woda wyparuje, ostudź.
wyrabianie
wyrabianie
2. Pomieszaj wszystkie składniki w jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Jeśli jest jeszcze klejące, możesz podsypać mąką.
wyrastanie
wyrastanie
3. agniataj kilka minut a następnie włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki i przykryj ją materiałową szmatką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 3- 4 godziny w ciepłe miejsce.
wyrastanie
wyrastanie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Piecz chleb przez ok. 25-30 minut aż zbrązowieje i wyrośnie. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 3 godz 25 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 25 min