Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu

1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn w misce. Przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. Po upływie tego czasu dodaj do zaczynu całą resztę składników i wyrób ciasto. Wyrabiaj kilka minut. Ciasto powinno mieć elastyczną konsystencję.

wyrastanie
480 min
wyrastanie

3. Umieść ciasto w obsypanym mąką koszu do wyrastania chleba, przykryj materiałową ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na noc (na ok. 8 godzin).

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 35 minut aż chleb mocno zbrązowieje. Wyjmij z piekarnika i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Andrzej 30 listopada 2019 o 15:44
    Ocena:

    Witam, chleb wyszedł przepyszny.
    Dziękuje za przepis.

  • Antek 3 kwietnia 2019 o 15:40

    czym różni się mąka pszenna pełnoziarnista od pszennej razowej?

    • Tosia 4 kwietnia 2019 o 09:25

      Mąka razowa to zboże zmielone raz, pełnoziarnista przynajmniej dwa razy i nie jest określana typem. Różnią się tym, że razowa jest trochę grubsza i ma więcej otrębów.

  • Iza 1 lutego 2019 o 18:13

    czy tu na pewno jest mąka pszenna pełnoziarnista i razowa jako osobne byty? Ja je stosuję jako tożsame?! Pilnie prosze o info, bo mi zaczyn się kisi i nie wiem co dalej ?!:D

  • Asia 2 sierpnia 2017 o 09:58

    Witam. Poszukuje chlebka z mąką żytnią razową ale nie mogę znaleźć. Niestety w miejscu gdzie kupuje mąkę nie posiadają pszennej razowej. Mogłabym prosić o jakiś przepis?

  • Magda 7 listopada 2015 o 15:13

    czy można zamiast zakwasu pszennego użyć żytniego? w jakiej ilości? i czym zastąpić koszyk do wyrastania chleba? :>

  • Basia 30 marca 2015 o 20:54

    Co jest powodem bardzo twardej skórki? Robiłam wszystko zgodnie z przepisem

    • Śliwka 2 kwietnia 2015 o 12:00

      Najbardziej prawdopodobną przyczyną może być temperatura pieczenia. Każdy piekarnik ma swój charakter i humorki, więc czasem bywa, że temperatura podawana w przepisie może nie odpowiadać do końca tej z innego piekarnika. Proszę następnym razem spróbować zwiększyć temperaturę i piec chleb nieco krócej. Pozdrawiam.

  • Boya 18 sierpnia 2014 o 12:58
    Ocena:

    Taki chlebek mi się marzy 😉
    Mam jeszcze pytanko dotyczące mąki kukurydzianej, mianowicie czy chlebek z mąki kukurydzianej urośnie na zakwasie czy tylko na drożdżach?

    • sdfg 17 listopada 2017 o 01:04

      Jestem facetem. Ucze sie pieczenia chleba, wiec potrzebuje troche informacji. Czytajac natomiast komentarze (zakladam kobiet), podnosi mi sie zawartosc zoladka az do gardla.

      Naprawde musicie takich kretynskich infantylizmow uzywac? Chlebek, maselko, buleczka…

      Wcale nie brzmi to ladniej, powiem wiecej – jezeli slysze cos takiego, to od razu mam przekonanie, ze autor jest zwyklym przyglupem.

    • sdfg 17 listopada 2017 o 01:04

      A slowo „pytanko” to kolejny (przewaznie) kobiecy kretynizm.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej