Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. W dużej misce łączymy mąkę orkiszową z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz suszone drożdże.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. W mące orkiszowej robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Ciasto na chleb wiejski będzie lśniące.

pierrwsze wyrastanie
60 min
pierrwsze wyrastanie

3. Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto na chleb powinno w tym czasie podwoić objętość.

drugie
60 min
drugie

4. Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania chleba. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu (np. obok rozgrzanego piekarnika) na kolejną godzinę.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chleb wiejski nacinamy w gwiazdkę jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.

Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej