Przepis

mieszanie składników
5 min
mieszanie składników

1. W dużej misce łączymy mąkę orkiszową z purée ziemniaczanym, przygotowanym z 200 g ziemniaków. Dodajemy sól, cukier oraz suszone drożdże.

wyrabianie
5 min
wyrabianie

2. W mące orkiszowej robimy wgłębienie i zagniatamy ciasto, powoli wlewając przegotowaną, letnią wodę. Wyrabiamy ciasto przez 5 minut. Ciasto na chleb wiejski będzie lśniące.

pierrwsze wyrastanie
60 min
pierrwsze wyrastanie

3. Misę przykrywamy czystą ściereczką i zanosimy w ciepłe miejsce na godzinę. Ciasto na chleb powinno w tym czasie podwoić objętość.

drugie
60 min
drugie

4. Ciasto wyciągamy z miski, ręce obsypujemy mąką i krótko zagniatamy je ponownie. Ciasto będzie się lepiło do rąk, nie należy się tym przejmować. Po kilku minutach formujemy chleb w okrągły bochenek i przekładamy do koszyka do wyrastania chleba. Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu (np. obok rozgrzanego piekarnika) na kolejną godzinę.

pieczenie
35 min
pieczenie

4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, chleb wiejski nacinamy w gwiazdkę jak kajzerkę i pieczemy przez 35 minut, wyciągamy i studzimy przed spożyciem.

Ocena czytelników: 3.67 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Zielona w kuchni 27 stycznia 2019 o 18:25
    Ocena:

    Przepis najlepszy na świecie, pomimo, ze chyba dałam za dużo wody, przy każdym wyrabianiu wyrzucałam ciasto na stół a że kleil się niemiłosiernie to część zostawala na nim (do zeskrobania 😀) druga część na moich rękach a trzecia pozostawała na reczniku bo…do wyrośnięcia przerzucałam do koszyczka wyłożonego reczniczkiem…. Ostatecznie po wyłożeniu na blaszkę chlebek, tzn to co zostało 😉 , lekko się rozpłynął, śmialiśmy sie z dziećmi że wyglada jak nalesnik…jako że godzina minęła a ja zapomniałam rozgrzać piekarnik, chlebek wygrzewał się parę minut dłużej i wylądował w nie do końca nagrzanym piekarniku..
    ALE wyrósł, równo wypieczony i przepyszny w smaku!
    Przed chwilą doczytałam jak go zrobić krok po kroku i następnym razem już się dostosuję….😀

  • Marta 14 maja 2016 o 09:54

    Ciasto jest zbyt naleśnikowe wgl nie da sie ugniatać. O takiej konsystencji i otakim przepisie nie ma mowy!!! Jeśli coś to juz trzeba z innego przepisu skorzystać. Pozdrawiam! 🙂

    • Tosia 14 maja 2016 o 16:53

      Przy takich proporcjach nie może wyjść naleśnikowe ciasto, chyba, że ktoś dodał zamiast puree ziemniaczanego zupę z ziemniaków.
      Zgadzam się jednak, że receptura jest niedopracowana i wymaga poprawek, ale to stary przepis. To jeden z pierwszych przepisów na blogu, wpis z 2012 roku.
      Nowe receptury są super dopracowane i wychodzą z nich znakomite chleby, takie też polecam czytelnikom na Facebooku, w komentarzach, wiadomościach i wyświetlają się na głównej stronie bloga. Zawsze też chętnie doradzam jaki przepis wybrać, jeśli ktoś ma marzenia o konkretnym chlebie.

  • Aneta 29 listopada 2015 o 03:14

    A mozna zamiast drożdzy dodac zakwas? Lub zrobić go na zaczynie? Do tej pory testuje chlebek pszenny na zakwasie, jest cudowny. Dzis piekłam 5 bochenek i za kazdym razem jest pyszny. Chcialam jednak cos urozmaicic i nie wiem, czy zakwas podniesie chleb z ziemniakami.

  • Łukasz 23 października 2015 o 12:19

    Witaj, dziękuje za wyjaśnienie sprawy z gramaturą ciasta 🙂 Zmiksowałem twój przepis z przepisami z domowegochleba. Tj. źe raz twoim piekłem a raz z gotowców, wiadome że jakbym połączył 2 przepisy to by była kicha 😛

  • Agnieszka 17 kwietnia 2015 o 23:02

    Witam
    chleb wpisany w grafik niedzielny. Pytanie z sali: czy trzeba formować na blaszce czy mozna piec w foremce? A co z formowaniem w koszyku?

    • Tosia 18 kwietnia 2015 o 17:21

      Można piec bezpośrednio w foremce, w takim wypadku ciasto od początku może w niej wyrastać 🙂
      A jeśli formowane to jak najbardziej można wykorzystać koszyk do wyrastania, a na sam koniec przez pieczeniem przerzucić na blaszkę i naciąć.
      Pozdrawiam 🙂

  • Ania 11 września 2014 o 21:03

    Właśnie upiekłam chleb. Udało się. Wystarczy trzymać się proporcji i wyjdzie!!!!! Super. Za niedługo wypróbuję inny przepis 🙂

    • Tosia 12 września 2014 o 09:41

      Super, bardzo się cieszę, że chleb się udał i zachęcam do eksperymentów z kolejnymi przepisami 🙂

  • kleopatra 4 marca 2014 o 20:30
    Ocena:

    pycha pycha ten chleb jest rewelacja.mąż miał trochę problemów z ciastem ale warto było chleb jest cudownie pyszny wilgotny i puszysty. takiego chlebusia jeszcze nie jadłam!!!!! gorąco polecam. jadłam jeszcze ciepły i jadłam i jadłam i się powstrzymać nie mogłam. mam nadzieje że mój mężuś często będzie nam go piekł. pozdrawiam i serdecznie dziękuję

  • justyna 1 marca 2014 o 20:07

    zbedne byly moje zmartwienia, chlebek wyszedl cudowny :), dziekuje za kolejny wspanialy przepis 😉

  • justyna 1 marca 2014 o 18:28

    zrobilam, wlasnie sie piecze…ale nie wiem co z tego wyjdzie :/, ciasto mi wyszlo bardzo rzadkie-ale wyroslo, pozniej wg przepisu trzeba bylo znowu je kilka minut poywrabiac posypujac rece maka by sie nie kleilo, musilalam dac wiecej tej maki, bo mi kulka nie chciala sie zrobic-takie rzadkie. Na blaszce pieknie mi znowu wyroslo, jednak przy nacinaniu nozem opadlo hmm ciekawa jestem czy mi wyjdzie ten chlebek…

    • Tosia 2 marca 2014 o 21:10

      Hm, być może problem wynikał jednak z konsystencji puree ziemniaczanego, bo u mnie ciasto nie było tak rzadkie.
      Jestem ciekawa, czy mimo wszystko się udał?

  • justyna 28 lutego 2014 o 18:55

    chcialalbym wyprobowac przepis ale nie bardzo rozumiem to puree, hmm 4 ziemniaki mam zmielic i dodac? czy takie ziemniaki z maslem i mlekiem?

    • Tosia 28 lutego 2014 o 22:29

      Może to być klasyczne puree ziemniaczane „obiadowe”, czyli posolone ziemniaki z masłem i mlekiem, ale mogą to być po prostu ziemniaki ugotowane przez praskę. Dla chleba będą to drobne różnice smakowe, w obu przypadkach się uda 🙂

  • Miron 13 kwietnia 2013 o 12:06

    Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej mogę zastosować mąkę orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią pełnoziarnistą?

    • Tosia 13 kwietnia 2013 o 16:45

      Żytnią w tym przepisie na chleb drożdżowy bym odradzała, czuję że może wyjść zakalec, ale mąka orkiszowa pełnoziarnista przy tym chlebie się nadaje.
      Pozdrawiam.

  • Adam 28 sierpnia 2012 o 19:11
    Ocena:

    Wszystko fajnie, ale przepis jest zły. Ciasto w podanych proporcjach po prostu nie da się ugniatać. Ma konsystencję zbyt gęstego ciasta naleśnikowego. O wyrabianiu lub formowaniu bochenka nie ma mowy!!!

    • Tosia 29 sierpnia 2012 o 09:57

      Oczywiście każdy ma prawo do konstruktywnej krytyki, ale nie zgadzam się z tym. Chleb ten piekłam 3 razy, za każdym razem wyszedł pyszny, a oprócz tego znam osobę, która upiekła go jako swój pierwszy chleb i była z niego zadowolona.
      Może został popełniony jakiś błąd np. w ilości ziemniaków?
      Pozdrawiam.

    • Joanna 8 marca 2014 o 12:40

      Właśnie zagniotłam ciasto i zupełnie nie zgadzam się z wypowiedzią p. Adama. Ciasto jest rzadkie, ale da się normalnie wyrabiać i formować. Wydaje mi się, że trzeba po prostu zachować odpowiednie proporcje i gramaturę zgodnie z przepisem (u mnie co do grama i ml). Ja wolę stosować wagę niż miarki typu szklanka, ponieważ szklanka mąki np. typu 550 to zupełnie inna gramatura niż szklanka mąki pełnoziarnistej np. typ 2000, o czym dowiedziałam się całkiem niedawno 🙂
      Jestem bardzo ciekawa efektu i na pewno dam znać 🙂
      Pozdrowienia!

      • Tosia 8 marca 2014 o 12:45

        Dokładnie tak, przy zachowaniu odpowiedniej gramatury ciasto wcale nie jest za rzadkie. A jeśli jest, to znaczy, że popełniono w trakcie jego przygotowywania błąd.
        Czekam na wieści, czy wypiek się udał i czy przede wszystkim chleb smakował.
        Pozdrawiam 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej