Chleb wiejski
Domowe wypieki mają w sobie coś wyjątkowego. Zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w kuchni to jeden z tych wyjątkowo kojących. A jeśli lubicie swojskie pieczywo, to chleb wiejski z dodatkiem purée ziemniaczanego na pewno Was zachwyci. Ziemniaki sprawiają, że ciasto staje się miękkie, wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Chleb ten jest doskonałą propozycją na codzienny stół. To pieczywo, które idealnie sprawdzi się zarówno jako podstawa do kanapek, jak i dodatek do zup czy sałatek.
Sekret dodanych ziemniaków
Dodatek purée ziemniaczanego to niecodzienny sposób na wzbogacenie domowego chleba, ale warto spróbować! Pozwala to nie tylko na zużycie ziemniaków, które np. zostały z obiadu, ale też korzystnie wpływa na smak pieczywa. Ziemniaki sprawiają, że chleb staje się wyjątkowo miękki i wilgotny. Jednocześnie ma wspaniale chrupiącą skórkę, którą uzyskujemy podczas pieczenia. To idealne uzupełnienie dla delikatnego wnętrza.
Jeśli szukasz chleba, który będzie długo utrzymywał świeżość, chleb z ziemniakami to idealny wybór. Dzięki ziemniakom, pieczywo to jest wilgotne i miękkie nawet kilka dni po upieczeniu, co czyni go świetną alternatywą dla tradycyjnych wypieków.
Chrupiąca skórka i miękkie wnętrze chleba
Smak tego chleba jest subtelny, ale wyjątkowy – ziemniaki dodają mu lekkiej słodyczy i delikatnie ziemistego aromatu, który doskonale komponuje się z wędlinami, serami czy pastami. Jest to chleb, który świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. Możecie podawać go na wiele sposobów – doskonale smakuje jako baza do kanapek, ale też jako dodatek do dań głównych, takich jak zupy czy gulasze.
Dzięki użyciu drożdży z tym przepisem poradzicie sobie nawet jeśli nie macie dużego doświadczenia w pieczeniu. Polecam też inne pomysły na proste, a jednocześnie pyszne domowe pieczywo z dodatkami. Sprawdźcie dyniowy chleb kanapkowy albo korzenny chleb dyniowy – świetny pomysł na dodanie warzyw do codziennej diety. Zawsze możecie też upiec prosty chleb pszenno-gryczany i chleb razowy na drożdżach.
Czas na Wasze wypieki
Próbowaliście już upiec chleb wiejski z ziemniakami? Jak Wam smakował? Czekam na Wasze opinie! Jeśli macie jakieś pomysły na inne wykorzystanie ziemniaków w wypiekach, to chętnie przeczytam o tym w komentarzach.
Przepis najlepszy na świecie, pomimo, ze chyba dałam za dużo wody, przy każdym wyrabianiu wyrzucałam ciasto na stół a że kleil się niemiłosiernie to część zostawala na nim (do zeskrobania 😀) druga część na moich rękach a trzecia pozostawała na reczniku bo…do wyrośnięcia przerzucałam do koszyczka wyłożonego reczniczkiem…. Ostatecznie po wyłożeniu na blaszkę chlebek, tzn to co zostało 😉 , lekko się rozpłynął, śmialiśmy sie z dziećmi że wyglada jak nalesnik…jako że godzina minęła a ja zapomniałam rozgrzać piekarnik, chlebek wygrzewał się parę minut dłużej i wylądował w nie do końca nagrzanym piekarniku..
ALE wyrósł, równo wypieczony i przepyszny w smaku!
Przed chwilą doczytałam jak go zrobić krok po kroku i następnym razem już się dostosuję….😀
Ciasto jest zbyt naleśnikowe wgl nie da sie ugniatać. O takiej konsystencji i otakim przepisie nie ma mowy!!! Jeśli coś to juz trzeba z innego przepisu skorzystać. Pozdrawiam! 🙂
Przy takich proporcjach nie może wyjść naleśnikowe ciasto, chyba, że ktoś dodał zamiast puree ziemniaczanego zupę z ziemniaków.
Zgadzam się jednak, że receptura jest niedopracowana i wymaga poprawek, ale to stary przepis. To jeden z pierwszych przepisów na blogu, wpis z 2012 roku.
Nowe receptury są super dopracowane i wychodzą z nich znakomite chleby, takie też polecam czytelnikom na Facebooku, w komentarzach, wiadomościach i wyświetlają się na głównej stronie bloga. Zawsze też chętnie doradzam jaki przepis wybrać, jeśli ktoś ma marzenia o konkretnym chlebie.
A mozna zamiast drożdzy dodac zakwas? Lub zrobić go na zaczynie? Do tej pory testuje chlebek pszenny na zakwasie, jest cudowny. Dzis piekłam 5 bochenek i za kazdym razem jest pyszny. Chcialam jednak cos urozmaicic i nie wiem, czy zakwas podniesie chleb z ziemniakami.
Można, jest nawet taki przepis na blogu i pojawił się w tym miesiącu, więc polecam śledzić na bieżąco wpisy, bo te nowsze są coraz lepsze 🙂
Zapraszam tutaj: https://smakowitychleb.pl/chleb-wiejski-na-zakwasie/
Witaj, dziękuje za wyjaśnienie sprawy z gramaturą ciasta 🙂 Zmiksowałem twój przepis z przepisami z domowegochleba. Tj. źe raz twoim piekłem a raz z gotowców, wiadome że jakbym połączył 2 przepisy to by była kicha 😛
Witam
chleb wpisany w grafik niedzielny. Pytanie z sali: czy trzeba formować na blaszce czy mozna piec w foremce? A co z formowaniem w koszyku?
Można piec bezpośrednio w foremce, w takim wypadku ciasto od początku może w niej wyrastać 🙂
A jeśli formowane to jak najbardziej można wykorzystać koszyk do wyrastania, a na sam koniec przez pieczeniem przerzucić na blaszkę i naciąć.
Pozdrawiam 🙂
Właśnie upiekłam chleb. Udało się. Wystarczy trzymać się proporcji i wyjdzie!!!!! Super. Za niedługo wypróbuję inny przepis 🙂
Super, bardzo się cieszę, że chleb się udał i zachęcam do eksperymentów z kolejnymi przepisami 🙂
pycha pycha ten chleb jest rewelacja.mąż miał trochę problemów z ciastem ale warto było chleb jest cudownie pyszny wilgotny i puszysty. takiego chlebusia jeszcze nie jadłam!!!!! gorąco polecam. jadłam jeszcze ciepły i jadłam i jadłam i się powstrzymać nie mogłam. mam nadzieje że mój mężuś często będzie nam go piekł. pozdrawiam i serdecznie dziękuję
zbedne byly moje zmartwienia, chlebek wyszedl cudowny :), dziekuje za kolejny wspanialy przepis 😉
Ah, teraz doczytałam, że się udał – super! 🙂
zrobilam, wlasnie sie piecze…ale nie wiem co z tego wyjdzie :/, ciasto mi wyszlo bardzo rzadkie-ale wyroslo, pozniej wg przepisu trzeba bylo znowu je kilka minut poywrabiac posypujac rece maka by sie nie kleilo, musilalam dac wiecej tej maki, bo mi kulka nie chciala sie zrobic-takie rzadkie. Na blaszce pieknie mi znowu wyroslo, jednak przy nacinaniu nozem opadlo hmm ciekawa jestem czy mi wyjdzie ten chlebek…
Hm, być może problem wynikał jednak z konsystencji puree ziemniaczanego, bo u mnie ciasto nie było tak rzadkie.
Jestem ciekawa, czy mimo wszystko się udał?
chcialalbym wyprobowac przepis ale nie bardzo rozumiem to puree, hmm 4 ziemniaki mam zmielic i dodac? czy takie ziemniaki z maslem i mlekiem?
Może to być klasyczne puree ziemniaczane „obiadowe”, czyli posolone ziemniaki z masłem i mlekiem, ale mogą to być po prostu ziemniaki ugotowane przez praskę. Dla chleba będą to drobne różnice smakowe, w obu przypadkach się uda 🙂
Czy zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej mogę zastosować mąkę orkiszową pełnoziarnistą lub żytnią pełnoziarnistą?
Żytnią w tym przepisie na chleb drożdżowy bym odradzała, czuję że może wyjść zakalec, ale mąka orkiszowa pełnoziarnista przy tym chlebie się nadaje.
Pozdrawiam.
Wszystko fajnie, ale przepis jest zły. Ciasto w podanych proporcjach po prostu nie da się ugniatać. Ma konsystencję zbyt gęstego ciasta naleśnikowego. O wyrabianiu lub formowaniu bochenka nie ma mowy!!!
Oczywiście każdy ma prawo do konstruktywnej krytyki, ale nie zgadzam się z tym. Chleb ten piekłam 3 razy, za każdym razem wyszedł pyszny, a oprócz tego znam osobę, która upiekła go jako swój pierwszy chleb i była z niego zadowolona.
Może został popełniony jakiś błąd np. w ilości ziemniaków?
Pozdrawiam.
Właśnie zagniotłam ciasto i zupełnie nie zgadzam się z wypowiedzią p. Adama. Ciasto jest rzadkie, ale da się normalnie wyrabiać i formować. Wydaje mi się, że trzeba po prostu zachować odpowiednie proporcje i gramaturę zgodnie z przepisem (u mnie co do grama i ml). Ja wolę stosować wagę niż miarki typu szklanka, ponieważ szklanka mąki np. typu 550 to zupełnie inna gramatura niż szklanka mąki pełnoziarnistej np. typ 2000, o czym dowiedziałam się całkiem niedawno 🙂
Jestem bardzo ciekawa efektu i na pewno dam znać 🙂
Pozdrowienia!
Dokładnie tak, przy zachowaniu odpowiedniej gramatury ciasto wcale nie jest za rzadkie. A jeśli jest, to znaczy, że popełniono w trakcie jego przygotowywania błąd.
Czekam na wieści, czy wypiek się udał i czy przede wszystkim chleb smakował.
Pozdrawiam 🙂