Chleb świąteczny z makiem
Chleb świąteczny z makiem to wyjątkowy wypiek, który doskonale wpisuje się w atmosferę świąt i rodzinnych spotkań. Jego charakterystyczny, nieco słodkawy smak oraz nuta maku sprawiają, że staje się on nieodłącznym elementem świątecznego stołu. W tym przepisie połączyłam wyjątkowe właściwości mąki żytniej pełnoziarnistej z delikatną mąką gryczaną, dodając do nich aromatyczny mak. Użycie aktywnego zakwasu żytniego wzbogaca smak chleba i sprawia, że jest on bardziej miękki i dłużej zachowuje świeżość. Chleb ten świetnie pasuje do świątecznych pasztetów i serów.
Kluczowym składnikiem chleba świątecznego z makiem jest aktywny zakwas żytni. Pamiętajcie, że zakwas potrzebuje czasu, aby osiągnąć pełną aktywność. Zaplanujcie dokarmianie zakwasu na ok. 8 godzin przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta na chleb. Jeśli przechowujecie swój zakwas w lodówce, idealnie będzie rozpocząć proces aktywowania zakwasu 12-24 godziny wcześniej. W tym czasie dokarmicie swój zakwas dwa lub trzy razy, dzięki czemu odzyska pełną moc.
Jeśli nie masz zakwasu żytniego, a chcesz wyhodować go samodzielnie, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. W razie problemów i pytań: jak piec chleby zakwasowe – przeczytaj mój poradnik „Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał”. Potem wyjdzie Ci już każdy wypiek na zakwasie jak choćby „Chleb z ziołami” czy „Chleb 4 ziarna na zakwasie”.
Do upieczenia tego chleba wykorzystałam formę keksową o długości 30 cm, by uzyskać idealny kształt chleba.
Polecane przepisy na chleby domowe
W klimacie świątecznym polecam Joululimppu fiński chleb świąteczny – symbol Bożego Narodzenia w Finlandii. Jego charakterystyczny słodki smak i aromatyczna nuta sprawiają, że jest ciekawym dodatkiem do świątecznych posiłków. Kto lubi chleb bogaty w ziarna, otręby i suszone owoce, temu zasmakuje chleb noworoczny z błonnikiem. Doskonałe połączenie smaku i zdrowia.
Pytania odnośnie pieczenia chleba w domu
W razie wątpliwości piszcie w komentarzu pod przepisem. Chętnie przeczytam też, jak smakowały Wasze domowe chleby 🙂
Wasze komentarze