Przepis

przygotowywanie składników
480 min
przygotowywanie składników
1. Odpowiednio wcześniej dokarmiamy zakwas żytni, aby w momencie pieczenia chleba był w szczycie aktywności. (Jak to zrobić, omawiam w poradniku o zakwasie \\\\\\\\\\\\\\\"Zakwas żytni – krok po kroku.\\\\\\\\\\\\\\\")
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Wszystkie składniki chleba świątecznego z makiem dokładnie mieszamy mikserem lub łyżką. Składniki powinny dokładnie się połączyć, ale ciasto nie wymaga długiego wyrabiania.
wyrastanie ciasta na chleb
240 min
wyrastanie ciasta na chleb
3. Ciasto na chleb świąteczny z makiem przekładamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy. Ciasto powinno sięgać maksymalnie 2/3 wysokości formy. Dekorujemy ziarnami maku. Przykrywamy szczelnie i odstawiamy do wyrpśnięcia. Wyrośnięte ciasto powinno wypełnić formę, a na powierzchni mają zacząć pojawiać się lekkie rozstępy i dziurki.
pieczenie chleba
45 min
pieczenie chleba
4. Wyrośnięty chleb świąteczny z makiem pieczemy w temperaturze 220 stopni C przez 15 minut. Następnie obniżamy temperaturę i pieczemy przez kolejne 30 minut. Upieczony chleb świąteczny z makiem studzimy na kratce i kroimy dopiero po ostudzeniu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej