Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Połącz ze sobą wszystkie składniki oprócz masy makowej. Zagniataj aż stworzą jednolite, elastyczne ciasto. Jeśli lekko się klei, posyp je niewielką ilością mąki. Zagniataj kilka minut.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Rozwałkuj ciasto na oprószonym mąką blatem na prostokąt o długości 30 centymetrów (lub długości twojej formy do pieczenia). Rozsmaruj na nim masę makową jak na zdjęciu.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Zwiń ciasto w rulon i umieść je w wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej, prostokątnej foremce. Uklep ciasto w formie i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę z piekarniku i piecz ok. 25 minut. Wyjmij z foremki, z papieru i ostudź na wyłożonej papierem do pieczenia kratce.
Smakowita
Jeszcze lekko ciepłą kromkę posmaruj Smakowitą z masłem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 35 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 35 min