Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy na łyżeczce masła. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy puree ziemniaczane, zakwas, pokruszony twaróg, smażoną cebulkę i sól. Zaczynamy wlewać letnią wodę i wyrabiać ciasto ręcznie lub mikserem. Po ok. 5 minutach zostawiamy ciasto w misie.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów.
drugie wyrastanie
180 min
drugie wyrastanie
3. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na oprószony mąką blat, formujemy okrągły bochenek. Wkładamy go do koszyka do wyrastania ciasta (wyłożonego ściereczką lub obsypanego mąką). Przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
37 min
pieczenie
4. Po 3 godzinach rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni. Włączamy termoobieg, na dnie piekarnika stawiamy miseczkę z kostkami lodu lub wodą. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy 10 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyłączamy termoobieg, ustawiamy tryb góra-dół i pieczemy 25-27 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej