Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy odsączone z zalewy kapary, posiekane drobno suszone pomidory, zioła prowansalskie, oliwę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą o posypujemy np. otrębami. Przekładamy do formy ciasto, wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej