Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy odsączone z zalewy kapary, posiekane drobno suszone pomidory, zioła prowansalskie, oliwę i sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą o posypujemy np. otrębami. Przekładamy do formy ciasto, wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Slowianka 17 marca 2017 o 15:17

    Hej 🙂 przedwczoraj zrobiłam zakwas i leży on teraz w lodówce. Czy mogę dziś upiec na nim ten chleb czy muszę go najpierw dokarmić i za wypiek zabrać się dopiero jutro?
    Pozdrawiam 🙂

    • Tosia 19 marca 2017 o 04:31

      Zakwas zawsze przed pieczeniem trzeba dokarmić, minimum 8 godzin przed przygotowaniem ciasta 🙂

  • Wiki 28 sierpnia 2014 o 11:42

    rozumiem, że zakwas dajemy od razu razem z mąkami?

  • Dominika 7 kwietnia 2014 o 08:25

    Witam, mam pytanie ile letniej wody nalezy dodać do ciasta?

    • Tosia 7 kwietnia 2014 o 11:29

      Witam serdecznie.
      Wody dodajemy ok. 300-330 ml, kontrolując konsystencję ciasta w trakcie wyrabiania, powinno być elastyczne, ale nie za wilgotne.
      Pozdrawiam 🙂

  • Dominika 29 marca 2014 o 13:00

    Pytanie – czy zakwas pszenny można zastąpić żytnim?
    Pozdrawiam

    • Tosia 30 marca 2014 o 11:56

      Tak, można tutaj wykorzystać zakwas żytni, proporcje się nie zmienią 🙂

      • Dominika 31 marca 2014 o 08:58

        Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedno pytanko ile letniej wody dodać, bo chyba w składnikach ten element zaginął 😉 ?

  • Tomasz 23 marca 2014 o 07:58

    Zarobiłem ciasto na chleb. Czekając, aż wyrośnie, przeglądam „Smakowity chleb”.
    Polecam stronę www. uldo.pl – przemysłowa produkcja chleba.
    Mam razową mąkę pszenną typ 1500 – ma dobre właściwości wypiekowe. Produkuje ją młyn w Kruszwicy- http://www.zpzmkruszwica.com.pl.
    Zamiast gęstego zakwasu zacząłem uzywać rzadkiego żurku- płyn wygodniejszy w użyciu i przygotowaniu, skład: 2 części wody+ 1 część mąki żytniej (ja uzywam typ 2000)
    Pozdrawiam tych dla których pieczenie chleba jest miłym obowiązkiem.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej