Mąka pszenna razowa została stworzona do wypieków na zakwasie! Lubię ją mieszać z odrobiną mąki chlebowej i piec lekkie razowce, które dzięki temu nie są zbite, za to sprężyste.
Prosty chleb można dodatkowo wzbogacić o ulubione dodatki, dlatego do drobnych modyfikacji zawsze zachęcam czytelników. Dodatek bakalii, czy ziół może sprawić, że dany bochenek będzie niepowtarzalny!
Dzisiaj dodałam do ciasta na pszenny razowiec kawałki suszonych pomidorów i kaparów. Chyba nie muszę pisać, że wyszło smakowicie? 🙂
Hej 🙂 przedwczoraj zrobiłam zakwas i leży on teraz w lodówce. Czy mogę dziś upiec na nim ten chleb czy muszę go najpierw dokarmić i za wypiek zabrać się dopiero jutro?
Pozdrawiam 🙂
Zakwas zawsze przed pieczeniem trzeba dokarmić, minimum 8 godzin przed przygotowaniem ciasta 🙂
rozumiem, że zakwas dajemy od razu razem z mąkami?
Dokładnie tak, aktywny zakwas łączymy już na wstępie z mąkami.
Pozdrawiam serdecznie.
Witam, mam pytanie ile letniej wody nalezy dodać do ciasta?
Witam serdecznie.
Wody dodajemy ok. 300-330 ml, kontrolując konsystencję ciasta w trakcie wyrabiania, powinno być elastyczne, ale nie za wilgotne.
Pozdrawiam 🙂
Pytanie – czy zakwas pszenny można zastąpić żytnim?
Pozdrawiam
Tak, można tutaj wykorzystać zakwas żytni, proporcje się nie zmienią 🙂
Dziękuję za odpowiedź, jeszcze jedno pytanko ile letniej wody dodać, bo chyba w składnikach ten element zaginął 😉 ?
Zarobiłem ciasto na chleb. Czekając, aż wyrośnie, przeglądam „Smakowity chleb”.
Polecam stronę www. uldo.pl – przemysłowa produkcja chleba.
Mam razową mąkę pszenną typ 1500 – ma dobre właściwości wypiekowe. Produkuje ją młyn w Kruszwicy- http://www.zpzmkruszwica.com.pl.
Zamiast gęstego zakwasu zacząłem uzywać rzadkiego żurku- płyn wygodniejszy w użyciu i przygotowaniu, skład: 2 części wody+ 1 część mąki żytniej (ja uzywam typ 2000)
Pozdrawiam tych dla których pieczenie chleba jest miłym obowiązkiem.