Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W misce pomieszaj ze sobą mąkę (350 g), drożdże i sól. Wlej wodę i pomieszaj całość łyżką. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni (przez ok. 15 minut).
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj miskę materiałową ściereczką, wyłącz piekarnik i wsadź do niego miskę, zostawiając lekko uchylone drzwiczki. Daj ciastu wyrosnąć przez ok. 3 godziny (powinno podwoić objętość).
wyrabianie
4 min
wyrabianie
3. Po upływie tego czasu dodaj do miski 120 g mąki i rozpocznij zagniatanie chleba. Zagniataj, aż chleb \\\"połknie\\\" całą mąkę (na początku może się wydawać, że się od niej \\\"odkleja\\\" ale po chwili zagniatania tworzy z mąką jedną całość). Podnieś ciasto, podsyp w środku miskę lekko mąką i w niej uformuj okrągły bochenek. Na tacce połóż materiałową ściereczkę, odsyp ją na środku obficie mąką i przełóż na nią delikatnie bochenek. Podnieś rogi ściereczki ku górze i przykryj ciasto.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Ponownie rozgrzej piekarnik do 50 stopni, wyłącz i wsadź tackę z owiniętym ściereczką ciastem. Nie domykaj piekarnika. Daj bochenkowi urosnąć jeszcze przez ok. 1 godzinę (lub więcej, jeśli masz czas).
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Pół godziny przed upływem czasu wyrastania bochenka przygotuj żeliwny garnek. Garnek powinien być dość mały, aby ciasto urosło bardziej w górę niż rozlało się na boki. Spróbuj użyć garnka o podobnej średnicy jak wyrośnięty bochenek. Odkręć od niego wszystkie plastikowe elementy (np element służący do chwytania pokrywki), przykryj pokrywką i wsadź do piekarnika (na tę okoliczność możesz przenieść wyrastający bochenek do innego ciepłego miejsca (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika). Rozgrzej piekarnik do 250 stopni z garnkiem w środku. Po upływie pół godziny, wyjmij ostrożnie garnek, koniecznie używając materiałowych rękawic, lub innych ochronek aby się nie poparzyć. Podnieś pokrywkę, delikatnie podnieś szmatkę z wyrośniętym chlebem i powoli, nad samym dnem garnka, zsuń go do garnka. Przykryj pokrywką i wsadź garnek z powrotem do piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut a następnie ostrożnie podnieś pokrywkę (używając rękawic ochronnych) i piecz jeszcze przez 10- 15 minut, aż skórka zbrązowieje. Wyjmij bochenek z garnka i krój po ostudzeniu.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej