Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zagniataj ręką przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Natłuść i obsyp otrębami/ mąką z pełnego przemiału 20 centymetrową formę. Umieść ciasto w formie i uklep. Przykryj namoczoną i odsączoną w ciepłej wodzie szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i ostudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej