Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zagniataj ręką przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
wyrastanie
wyrastanie
2. Natłuść i obsyp otrębami/ mąką z pełnego przemiału 20 centymetrową formę. Umieść ciasto w formie i uklep. Przykryj namoczoną i odsączoną w ciepłej wodzie szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin).
pieczenie
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i ostudź.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 8 godz 35 min
Czas wyrastania: 8 godz
Czas wypieku: 35 min