Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki. Zagniataj ręką przez co najmniej 5 minut. Ciasto powinno mieć lepką, ale jednolitą konsystencję.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Natłuść i obsyp otrębami/ mąką z pełnego przemiału 20 centymetrową formę. Umieść ciasto w formie i uklep. Przykryj namoczoną i odsączoną w ciepłej wodzie szmatką i odstaw na noc (na co najmniej 8 godzin).
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 35 minut. Wyjmij ciasto z formy i ostudź.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Aga 29 sierpnia 2023 o 20:57

    Czy 8 h w ciepłym miejscu to morza dużo, boje się, ze ciasto „wyjdzie” z foremki przez ten czas?

    • Małgosia 29 sierpnia 2023 o 22:51

      Trzeba obserwować ciasto. Może się okazać, ze będzie gotowe do wypieku wcześniej. Podany czas jest czasem orientacyjnym.

  • Janka 12 lipca 2019 o 19:50

    Czy można zamienić zakwas żytni na zakwas pszenny w którymś przepisie a reszty się trzymać?
    I drugie pytanie jeśli chodzi o ten właśnie przepis,czy mogę w ogóle nie dodawać tych dodatków jak siemię,miód,kminek,itd.?

    • Tosia 19 lipca 2019 o 11:14

      Tak, zakwas pszenny można stosować zamiennie z żytnim.
      Można nie dodawać, ale wtedy trzeba dać mniej wody, bo jest mniej dodatków. Są na blogu przepisy na czyste chleby 🙂

  • Magda 1 stycznia 2019 o 01:06
    Ocena:

    Chlebek wyszedł wspaniały! Świetne przepisy – to już kolejny, który się udał 🙂

  • Tomek 21 stycznia 2018 o 11:33

    Dodatkowe składniki: 1 łyżka miodu, 50 g płatków owsianych, 50 g pestek dyni, 50 g siemienia lnianego, 20 g oliwy z oliwek – czy mogę dowolnie modyfikować (chodzi mi przede wszystkim o miód)

  • Agnieszka 30 grudnia 2016 o 09:46
    Ocena:

    Pyszny 🙂
    Modyfikuję przepis poprzez dodawanie różnych rodzajów mąk i zawsze wychodzi smaczny 🙂

  • Monika 16 maja 2013 o 15:27

    Hej, czy można upiec ten chlebek na zakwasie żytnim?

    pozdrawiam!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej