Stali czytelnicy pewnie mogą się domyślić, że mam straszną słabość do zakwasu pszennego. Nie mogę przestać na nim piec! Wiem, że powinnam eksperymentować z różnymi metodami, ale po prostu nie mogę się powstrzymać. Tworzę więc różne połączenia smakowe, a za każdym razem wychodzi mi co raz bardziej pyszny, wilgotny bochenek, który cieszy nie tylko rodzinę, ale i przyjaciół, którym je rozdaję.
Dzisiaj postawiłam na mąkę pełnoziarnistą, aby osiągnąć idealny, lekkostrawny efekt. Jestem naprawdę bardzo zadowolona, bo chleb ma w sobie zarówno moje ulubione ziarna jak i oliwę i co najważniejsze, ani łyżeczki drożdży!
Mogłabym obiecać, że więcej nie będę eksperymentować z pszennym zakwasem, ale z pewnością nie dotrzymałabym przysięgi. Ostatnio mam prawdziwą obsesję!
Czy 8 h w ciepłym miejscu to morza dużo, boje się, ze ciasto „wyjdzie” z foremki przez ten czas?
Trzeba obserwować ciasto. Może się okazać, ze będzie gotowe do wypieku wcześniej. Podany czas jest czasem orientacyjnym.
Czy można zamienić zakwas żytni na zakwas pszenny w którymś przepisie a reszty się trzymać?
I drugie pytanie jeśli chodzi o ten właśnie przepis,czy mogę w ogóle nie dodawać tych dodatków jak siemię,miód,kminek,itd.?
Tak, zakwas pszenny można stosować zamiennie z żytnim.
Można nie dodawać, ale wtedy trzeba dać mniej wody, bo jest mniej dodatków. Są na blogu przepisy na czyste chleby 🙂
Chlebek wyszedł wspaniały! Świetne przepisy – to już kolejny, który się udał 🙂
Super!
Dodatkowe składniki: 1 łyżka miodu, 50 g płatków owsianych, 50 g pestek dyni, 50 g siemienia lnianego, 20 g oliwy z oliwek – czy mogę dowolnie modyfikować (chodzi mi przede wszystkim o miód)
Pyszny 🙂
Modyfikuję przepis poprzez dodawanie różnych rodzajów mąk i zawsze wychodzi smaczny 🙂
Hej, czy można upiec ten chlebek na zakwasie żytnim?
pozdrawiam!
Proszę spróbować, ale smak będzie zdecydowanie inny.
Pozdrawiam,