Przepis

wyrabianie
10 min
wyrabianie

1. Do miseczki przekładamy jogurt, dodajemy nasiona chia, mieszamy i zostawiamy na 5 minut. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, jogurt z nasionami, sól. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 3 godziny. W między czasie składamy krótko ciasto co 30 minut.

drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie

3. Po tym czasie wykładamy wiklinowy koszyczek ściereczką, oprószamy delikatnie mąką, formujemy z ciasta bochenek i przekładamy go do koszyka. Przykrywamy na godzinę i zostawiamy w ciepłym miejscu.

przygotowywanie wierzchu
2 min
przygotowywanie wierzchu

4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy bochenek na blachę wyłożoną pergaminem. Z wierzchu nacinamy według fantazji.

pieczenie
37 min
pieczenie

5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni, na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą. Chleb pieczemy 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 27 minut.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej