Przepis

przygotowywanie zaczynu
360 min
przygotowywanie zaczynu
1. Pomieszaj wszystkie składniki na zaczyn w miseczce i odstaw na ok. 6-8 godzin w ciepłe miejsce.
wyrabianie
4 min
wyrabianie
2. Po upływie tego czasu pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć. Gdy ciasto będzie jednolite zagniataj jeszcze kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia, 25-centymetrowej, prostokątnej foremki. Uklep ciasto w foremce, przykryj materiałową szmatką i odstaw na noc w temperaturze pokojowej (ok. 6-8 godzin).
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 220 stopni. Piecz ok. 30 minut aż ciasto zbrązowieje z góry, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej