Czy jest ktoś na świecie kto nie lubi pizzy? Szczerze wątpię, ale chętnie usłyszę wasze opinie!
Pizza zwykle łączy w sobie smak sera, sosu pomidorowego i oregano. Ja mam również słabość do połączenia z suszonymi pomidorami i świeżą rukolą. Dla fanów pizzy mam dobrą wiadomość- możecie analogiczny smak uzyskać dodając podobne składniki do pieczywa. Taka kromka daje radość każdego dnia i sprawia, że można poczuć się tak samo szczęśliwie jak jedząc ulubioną pizzę.
Do mojego pizzowego chleba na zakwasie pszennym dodałam starty parmezan, sok pomidorowy, oregano i lekko podlałam go oliwą. Dodatkowym smaczkiem jest też pesto rosso, bez którego nie mogę obyć się w kuchni.
Musicie koniecznie spróbować, bo ten chleb zdecydowanie ląduje w czołówce najlepszych chlebów jakie kiedykolwiek upiekłam.
Witam, a ile zakwasu, bo nie widzę w składnikach…
Do ciasta dodajemy 150g aktywnego zakwasu pszennego.
Pozdrawiam 🙂
Witam czy mąkę chlebowa z przepisów można zastąpić mąką o typie 550?
Można 🙂
Upiekłam chleb zgodnie z przepisem, fajnie wyszło, wszystkim smakowało.
Mam automat do pieczenia chleba. Czy w automacie wyjdzie lepiej?
Cieszę się, że smakowało 🙂 Zdecydowanie lepiej chleb wyjdzie w piekarniku!
Automaty lepiej sobie radzą z ciastem drożdżowym.
Pozdrawiam.
Wszystko wskazuje na to, że ten chleb ma rzeczywiście wspaniały aromat i smak.
Dziekuję za zgłoszenie go do listy sierpniowej „Na zakwasie i na drożdżach”