Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Zagnieć ciasto na jednolitą, dość elastyczną masę.
wyrastanie
480 min
wyrastanie
2. Zagniataj kilka minut a następnie przełóż do 30 centymetrowej foremki, wyłożonej papierem do pieczenia. Uklep chleb w foremce, przykryj go materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin). Chleb powinien znacznie urosnąć.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw chleb i piecz ok 40 minut, aż zbrązowieje. Wyjmij chleb z formy i papieru i ostudź chleb na wyjętej kratce od piekarnika.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Jolanta 25 kwietnia 2021 o 22:10

    Witam, a ile zakwasu, bo nie widzę w składnikach…

  • Magdalena 17 grudnia 2017 o 23:02

    Witam czy mąkę chlebowa z przepisów można zastąpić mąką o typie 550?

  • Renia 16 października 2015 o 12:51
    Ocena:

    Upiekłam chleb zgodnie z przepisem, fajnie wyszło, wszystkim smakowało.
    Mam automat do pieczenia chleba. Czy w automacie wyjdzie lepiej?

    • Tosia 16 października 2015 o 18:23

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Zdecydowanie lepiej chleb wyjdzie w piekarniku!
      Automaty lepiej sobie radzą z ciastem drożdżowym.
      Pozdrawiam.

  • wisla 29 sierpnia 2013 o 17:24

    Wszystko wskazuje na to, że ten chleb ma rzeczywiście wspaniały aromat i smak.
    Dziekuję za zgłoszenie go do listy sierpniowej „Na zakwasie i na drożdżach”

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej