Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

przygotowywanie składników
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól i miód. W rondlu podgrzewamy piwo aby było letnie.
wyrabianie
wyrabianie
2. Do suchych składników stopniowo wlewamy letnie piwo i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. W tym czasie warto składać ciasto po 10 sekund 5 razy co 10 minut.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 27 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 37 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 37 min