Przepis

przygotowywanie składników
2 min
przygotowywanie składników
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy aktywny zakwas, sól i miód. W rondlu podgrzewamy piwo aby było letnie.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Do suchych składników stopniowo wlewamy letnie piwo i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
3. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na 2 godziny. W tym czasie warto składać ciasto po 10 sekund 5 razy co 10 minut.
drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy podłużny bochenek, który przekładamy do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
pieczenie
37 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem, z wierzchu nacinamy nożem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 10 minut, następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb jeszcze 27 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej