Przepis

przygotowanie składników
10 min
przygotowanie składników

1. Na patelnię wsypujemy słonecznik oraz płatki migdałowe. Krótko prażymy, dodajemy miód, karmelizujemy minutę. Do rondla wlewamy piwo i krótko podgrzewamy, aby było letnie.

wyrabianie ciasta
10 min
wyrabianie ciasta

2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy prażony słonecznik z płatkami (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnie piwo i mieszamy ciasto do połączenia w plastyczną masę.

wyrastanie
240 min
wyrastanie

3. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub ręką). Z wierzchu posypujemy karmelizowanym słonecznikiem i migdałami. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.

Smakowita Owsiana
Wyobraź sobie delikatny smak owsa, idealnie kremową konsystencję i moc odżywczych ziaren.
Więcej o tym wariancie
Ziarna słonecznika
Ziarna słonecznika
Wyjątkowo smakowite ziarna o naturalnie orzechowym smaku, które dzięki prażeniu stają się bardziej intensywne.
Dowiedz się więcej