Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Na patelnię wsypujemy słonecznik oraz płatki migdałowe. Krótko prażymy, dodajemy miód, karmelizujemy minutę. Do rondla wlewamy piwo i krótko podgrzewamy, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy prażony słonecznik z płatkami (zostawiamy kilka łyżek na wierzch), aktywny zakwas, sól. Wlewamy stopniowo letnie piwo i mieszamy ciasto do połączenia w plastyczną masę.
wyrastanie
wyrastanie
2. Keksówkę smarujemy tłuszczem, wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą łyżką (lub ręką). Z wierzchu posypujemy karmelizowanym słonecznikiem i migdałami. przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4 h.
pieczenie
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy metodą góra-dół 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy przez kolejne 20 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min