Przepis

przygotowywanie zaczynu
480 min
przygotowywanie zaczynu
1.Pomieszaj ze sobą w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową na ok. 8 godzin.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2.Gdy zaczyn będzie gotowy pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe. Zagniataj aż osiągniesz jednolite ciasto a następnie dodatkowo przez kilka minut.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
3.Umieść ciasto w 20 centymetrowej foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj materiałową szmatką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 6 godzin.
pieczenie
35 min
pieczenie
4.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż ciasto zbrązowieje, a po wsadzeniu w nie drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto. Ostudź przed krojeniem.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej